O nouă rundă de examene pentru absolvenții de liceu

847

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a fost aprobat prin ordin de ministru și transmis spre publicare în Monitorul Oficial calendarul sesiunii august – septembrie a examenului național de Bacalaureat. Potrivit ordinului, înscrierea candidaților va începe luni, iar probele scrise se vor desfășura în perioada 24 – 27 august.

Înscrierea la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a absolvenților de liceu care nu au participat la prima sesiune a examenului sau nu au reușit să obțină note destul de mari pentru a-l promova este programată în intervalul 13 – 24 iulie. Documentele-tip de înscriere – completate și semnate – pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ – centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/poștă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităților de învățământ. Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august, astfel: 24 august – proba la Limba și literatura română, 25 august – proba obligatorie a profilului și specializării, 26 august – proba la alegere a profilului și specializării, 27 august – proba la Limba și literatura maternă. Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice. Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestaților, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3 – 4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.

Rezultatele etapei speciale, afișate astăzi
Între timp, candidații care au participat la etapa specială a Bacalaureatului așteaptă să afle astăzi ce rezultate au obținut la examen. Acestea ar trebui să fie afișate până la ora 12:00, urmând ca, tot astăzi, în intervalul orar 14:00 – 19:00, să poată fi depuse și eventualele contestații. Duminică, 12 iulie, vor fi anunţate rezultatele finale. Conform situaţiei anunţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la etapa specială a examenului de Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenţi ai clasei a XII-a, între care și opt din județul Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here