O nouă propunere legislativă pentru majorarea veniturilor medicilor

366

Medicii trebuie stimulați financiar pentru a rămâne în țară și a profesa în spitalele autohtone. Tocmai de aceea, parlamentarii propun o nouă lege prin care veniturile medicilor să crească, începând de la 1 ianuarie 2017, timp de patru ani, cu 25 de procente pe an. Inițiatorii motivează că principala cauză a plecării medicilor în alte ţări este salarizarea mică, iar deficitul actual de medici este de peste 40% şi se măreşte de la an la an.

Propunerea legislativă privind creşterea salariilor medicilor din sistemul public din România a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 30 martie. „Sistemul medical public are, în prezent, un deficit de medici de 40%, deficit datorat, în principal, de nivelul de salarizare ce se situează cu mult sub importanța, răspunderea și prestația profesională a acestora. Această situație a generat un exod masiv al medicilor către celelalte state membre ale Uniunii Europene, care dispun de o altă apreciere a profesiei și pe care o salarizează corespunzător”, se arată în expunerea de motive.
Proiectul prevede ca de la 1 ianuarie 2017, timp de patru ani, salariile medicilor din sistemul public de sănătate să crească timp de 4 ani, anual, cu 25 de procente.
Sumele necesare creşterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat. Iniţiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată. Ca să fie adoptată, legea trebuie votată şi în plenul Camerei Deputaţilor şi apoi promulgată de preşedintele României.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here