O nouă minivacanţă, în mai puțin de trei săptămâni

591

Următoarea minivacanță s-ar putea materializa de 1 mai. Ziua de 1 mai este și ea zi nelucrătoare de sărbătoare legală și pică într-o marți. Cel mai probabil, dacă luăm în calcul deciziile anterioare în astfel de situații, guvernul va stabili că ziua de luni este și ea nelucrătoare, urmând a fi recuperată în altă zi. Astfel, sărbătoarea de 1 mai va avea propria minivacanță de patru zile.

În 2018, zilele libere prin lege sunt: 1 (luni) şi 2 ianuarie (marţi), Anul Nou; 24 ianuarie (miercuri), Ziua Unirii Principatelor Române; 6 aprilie (Vinerea Mare), 8 aprilie (duminică) şi 9 aprilie (luni), prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai (marţi), Ziua Muncii; 27 mai (duminică) şi 28 mai (luni), prima şi a doua zi de Rusalii; 1 iunie (vineri), Ziua Copilului; 15 august (miercuri), Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei; 1 decembrie (sâmbătă), Ziua Naţională a României; 25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri), prima şi a doua zi de Crăciun.Ziua de 1 mai este și ea zi nelucrătoare de sărbătoare legală și pică într-o marți. Cel mai probabil, dacă luăm în calcul deciziile anterioare în astfel de situații, guvernul va stabili că ziua de luni este și ea nelucrătoare, urmând a fi recuperată în altă zi.

Codul Muncii protejează angajații
Anumite categorii de persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească “un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul Muncii. Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: “Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”. Codul Muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în “locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”. Cât priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Atenție, angajatori!
Legislația actuală prevede sancțiuni drastice pentru angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu oferă compensațiile legale pentru munca în aceste zile. Astfel, ei riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.