O nouă întâlnire a ministrului apărării naționale (oare a câta?) cu reprezentanții Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere

1207

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit, din nou, marți, 6 aprilie 2021, la sediul MApN, cu reprezentanți ai Forumului structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, subiectul principal abordat pe timpul întâlnirii fiind legat de proiectul legislativ care prevede modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, PLx-199, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților.

O altă întâlnire a avut loc, tot într-o zi de marți, dar anul trecut, la 22 septembrie 2020 și tot la sediul MApN. Atunci ministrul Ciucă i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituției militare în soluționarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, în special în ceea ce privește problematica actualizării pensiilor militare. Dar realitatea a demonstrat că nu a fost așa.
Solicitările se refereau la modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020), din care spicuiesc câteva:
• înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferențele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieșit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deținut, ocupat sau avut grade, funcții și vechimi egale;
• crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare aplicabile la data respectivă, în condiții identice de funcție și de grad militar/profesional;
• crearea cadrului legal pentru actualizarea, după data aplicării în integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional și soldele de funcție ale militarilor, măsură care nu va mai permite un nou decalaj;
• eliminarea, etapizată, a inechităților create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare;
• acordarea dreptului prevăzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare (pensionarii decorați cu ordinul „Semnul Onorific” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10, 15 și, respectiv, 20 la sută al cuantumului pensiei).
Acum, ministrul Ciucă a reiterat susținerea instituției militare pentru aprobarea acestei inițiative, astfel încât să fie înlăturate discriminările existente în sistemul pensiilor militare de stat: „Ministerul Apărării Naționale a susținut constant aceste modificări legislative care să înlăture diferențele existente între militarii care au trecut în rezervă cu vechime și funcții similare, dar care au cuantumuri diferite ale pensiilor, în funcție de momentul trecerii în rezervă. Poziția noastră rămâne neschimbată și astăzi: împreună cu reprezentanții Forumului, susținem aprobarea PLx-199”. Acesta se referă la faptul că începând cu data de 01.01.2021, articolul 60 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare se modifică astfel: Art. 60 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de muncă și soldele de funcție ale militarilor/salariile de funcție ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special în activitate, în procentele stabilite de articolele 29, 30 și 108, în funcție de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie. Actualizarea din anul 2021 va include si creșterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017. (2) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59 cât și cele ale alin.(1) din prezentul articol se aplică dispozițiile cele mai favorabile beneficiarilor, comparând valorile numerice ale indexării și actualizării dintr-un an. Astfel se elimină implicit dispozițiile OUG 59/2017 și OUG nr. 114/2018.
De asemenea, pe agenda discuțiilor au figurat și unele propuneri legate de Normele de aplicare a Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare. Acestea se vor adăuga propunerilor și sugestiilor transmise pentru proiectul de modificare a normelor aflat deja în dezbatere publică pe pagina oficială a MApN. „Existența unui număr mare de structuri asociative ale militarilor în rezervă îngreunează comunicarea cu instituțiile publice și face dificilă obținerea unui punct de vedere unitar pe anumite subiecte. Consider că nu ar fi deloc utilă discuția despre desființarea sau unificarea unor asociații, soluția cea mai bună fiind cea pe care ați găsit-o și care funcționează, afilierea într-un forum. Ministerul Apărării Naționale nu va condiționa și nu va impune niciodată militarilor în rezervă apartenența la o anumită structură pentru a le asculta doleanțele”, a spus ministrul apărării naționale legat de subiectul unificării structurilor asociative ale rezerviștilor militari. Cei prezenți au mai ridicat o serie de probleme între care și unele legate de asigurarea medicală a rezerviștilor, imunizarea în centrele de vaccinare ale MApN, unele aspecte legate de salarizarea personalului, precum și de încadrarea profesiei militarilor în Clasificarea Ocupațiilor din România. Acestea vor fi analizate de structurile competente din Ministerul Apărării Naționale, iar rezultatele vor fi transmise Forumului structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
La finalul întâlnirii, rezerviștii militari au transmis disponibilitatea pentru implicarea voluntară în anumite proiecte ale MApN alături de militarii activi, iar ministrul apărării naționale i-a asigurat pe aceștia că va susține în continuare respectarea drepturilor militarilor activi, în rezervă sau în retragere.
„S-a subliniat necesitatea intervenției la factorul politic ca singura posibilitate (deocamdată) de punere în operă a PLX 199. Voi înainta, în scris, către președintele PNL, solicitarea realizării unei întrevederi pe aceste probleme având în vedere faptul că acest partid, prin funcțiile pe care le ocupă în conducerea statului, are posibilitatea să pună în practică promisiunile de înlăturare a inechităților din sistemul militar” – a transmis col.(r.) Marian Tudor, președintele acestui Forum.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE
(Sursa: Comunicat de presă nr. 78 din 06.04.2021)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here