O nouă încercare pentru Runcurel

260

În urma unei vizite la noi în judeţ, la Runcurel, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) s-a alăturat organizaţiei Greenpeace România în eforturile de a-i ajuta pe localnicii din acest sat.

APADOR-CH i-a cerut, săptămâna trecută, o întrevedere premierului Dacian Cioloş, pentru a-i explica situaţia dramatică a celor 130 de familii din Runcurel, scăpate din vedere de executiv când a emis HG 960/2015. Conform acestei hotărâri, Guvernul a permis, în decembrie 2015, Complexului Energetic Oltenia, să extindă mina de lignit de la Jilţ Nord şi peste vatra satului Runcurel, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru casele şi acareturile sătenilor, ca şi când acolo nu ar fi existat decât terenuri agricole.
“Localnicii sunt duşi cu vorba de mai mulţi ani de către conducerea CEO, că vor fi mutaţi cu tot cu sat, biserică, cimitir şi şcoală într-o comună vecină, Teleşti, însă în acest timp, nu s-a concretizat nimic. Excavaţiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor şi afectându-le viaţa: casele li s-au crăpat, păşunile pe care păşteau vitele lor s-au redus. În decembrie 2015, jumătate dintre săteni au primit notificări din partea CEO să elibereze terenurile, întrucât conform HG 960/2015 acestea sunt practic ale minei. Hotărârea de guvern permite preluarea întregului sat de către CEO, dar prevede despăgubiri de 1 euro/mp doar pentru terenul agricol. Sătenii sunt revoltaţi şi spun că în lipsa unor compensaţii juste nu îşi pot reface viaţa în altă parte, dar din cauza lucrărilor miniere învecinate nici viaţa din Runcurel nu mai poate fi o opţiune pentru multă vreme. APADOR-CH cere Guvernului să regândească soluţia pentru Runcurel, întrucât actuala HG 960/2015 le încalcă oamenilor din sat drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la protecţia proprietăţii şi dreptul la viaţă privată”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here