O nouă Etapă a implicării Colegiului Național “Tudor Arghezi” din Tg. Cărbunești în PROIECTUL MULTILATERAL «COMENIUS»

2587

Pregătindu-ne pentru prima jumătate a anului 2014, într-o nouă etapă a desfășurării unui program cu participare internațională, cu sprijinul conducerii școlii noastre, spre sfârșitul anului trecut, o delegație a Colegiului Național “Tudor Arghezi” din Tg. Cărbunești, alcătuită din trei tinere profesoare: Teodora Lupulescu, Simona Sandu și Liliana Dumitrescu, împreună cu elevii: Andreea Ivăniș, Gabriela Mazilu, Mihăiță Stan și Răzvan Mihăilescu, a făcut o deplasare interesantă în localitatea Razlog, din Bulgaria, la invitația Școlii partenere “Bratia Petar I Ivan Kanazierevi Sredno Obshtoobrazovatelno Uchilishte”, pentru a lua parte la cea de-a doua întâlnire din cadrul Proiectului Multilateral «Comenius», desfășurat cu participarea interactivă a unor unități de învățământ din mai multe țări europene, sub deviza: “Healthy body – Healthy mind”(Minte sănătoasă în corp sănătos).

Cu acest prilej, reprezentanții prestigioasei școli gorjene s-au bucurat de o primire plină de ospitalitate din partea gazdelor bulgare.
Să reamintim faptul că încă din prima zi a desfășurării activității, după ce fiecare echipă în parte și-a prezentat prin imagini-video sugestive țara, orașul și școala de unde provin, s-a desfășurat apoi concursul de logo-uri specifice fiecărei instituții școlare participante, după care a fost ales logo-ul oficial al Proiectului Multilateral «Comenius» pentru anii 2013-2015, «Workshop» pentru profesori.
Poate că întâlnirea cea mai interesantă și mai plină de fantezie a fost cea dintre elevii din țările participante, căutându-se și unele răspunsuri la ceea ce înseamnă traiul sănătos și mai ales ceea ce se poate face mai mult pentru a îmbunătăți imaginea vieții și a defini ce înseamnă un trai trai civilizat în localitatea unde tinerii trăiesc. Toate ideile elevilor au fost expuse într-un eseu prezentat ulterior în fața profesorilor. Un moment deosebit l-a constituit alcătuirea celor nouă echipe competitoare, cu scopul de a realiza ad-hoc tot atâtea piese de teatru legate de obiceiurile pe care le are fiecare comunitate la servirea mesei în țara de origine, toate aceste “creații” fiind puse în scenă și apoi prezentate în sala de festivități a Casei de Cultură a Orașului Razlog.
Spre sfârșitul celor șapte zile din săptămâna derulării Proiectului, elevii îndrumați de profesorii însoțitori au trebuit să realizeze un chestionar despre alimentație, despre obiceiuri de gătit și despre bune maniere, în cadrul unor programe care urmează să fie prezentate în fiecare dintre școlile din țările participante, unele dintre acestea sugestiv intitulate: “Work-meeting” fiind pentru profesori, iar altele desfășurate sub forma unor întâlniri cu autoritățile locale sau chiar cele derulate ca “Workshop for students” clamat prin deviza: “If I’m a major, what I will do to be a healthy child”!
Echipele constituite din fiecare școală participantă au trebuit să traducă rețetele tradiționale, pentru a se tipări o carte care va conține toate mâncărurile specifice fiecărei zone din țările respective. Programul derulat a excelat și prin activități sportive, iar în ultima zi a derulării proiectului din Bulgaria, toți elevii și profesorii au trebuit să pregătească ingredientele, pentru că totul s-a finalizat prin prepararea rețetelor tradiționale.
Coordonator de Proiect, Prof. Teodora-Georgiana Lupulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here