O nouă aplicație digitală destinată liceenilor care se pregătesc pentru BAC

671

Asociația Nevoia de Educație și Asociația PlaYouth au lansat la începutul acestei săptămâni, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, Proiectul „Profesor în Bacopedia” – un proiect prin care se urmărește creșterea performanțelor educaționale pentru elevii de liceu și profesori, într-un mod non-formal, cu ajutorul unei aplicații digitale – Bacopedia.

Bacopedia este un proiect organizat în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, sub forma unui concurs enciclopedic care utilizează conținutul materiilor pentru Bacalaureat în cadrul unei aplicaţii mobile și web. Pentru a identifica cât mai bine profilul utilizatorului, aplicația îl va întreba pe fiecare utilizator în parte care se va loga, informații ce țin de activitatea școlară – ce îi place în prezent, ce i-ar plăcea (să studieze, să afle ca informații etc.) – după care îl va testa pentru a confirma cele transmise. Utilizatorii se vor juca şi vor socializa cu alți elevi, urmând să fie evaluați în cadrul aplicației, recompensați și ghidați către evenimente cultural-educaționale care să le fie de folos în activitate, universități și la angajatori.

Profesorii interesați se pot înscrie până pe 8 noiembrie
Potrivit echipei de implementare a proiectului, în încercarea de a realiza o platformă care să cuprindă informații cât mai complexe, în era tehnologică pe care o trăim, este nevoie de ajutorul cadrelor didactice din toată țara, care obțin rezultate excepționale la examenul de bacalaureat, aplicând metode pedagogice moderne și eficiente, pentru a implementa în cel mai scurt timp aplicația Bacopedia. De aceea se organizează și o selecție a profesorilor care doresc să se implice în acest proiect. Procesul de selecție a început pe 5 octombrie și va avea trei etape. Prima etapă (5-18 octombrie 2020) este alocată înscrierii în formularul digital (https://forms.gle/oCPnYjAAiz1DfdJL7) și atașarea în acest formular a CV-ului. Se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare, în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul liceal, au gradul didactic I, II sau titlul științific de doctor în specialitate și au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale. Ulterior, în etapa a II-a (19 octombrie – 1 noiembrie 2020), va avea loc verificarea formularelor și a CV-urilor, etapă în care are loc selecția unui număr de 26 de cadre didactice (câte două pentru fiecare materie eligibilă). În etapa a III-a (2 – 8 noiembrie 2020) cele 26 de cadre didactice selectate în etapa a doua intră în a doua fază de selecție, care presupune transmiterea prin e-mail a câte 10 întrebări pe care le-ar pune în aplicația Bacopedia, în legatură cu materia pe care o predau. Lista finală a cadrelor didactice care vor face parte din Proiectul „Profesor în Bacopedia” va fi anunțată până pe data de 16 noiembrie a.c. După anunțarea listei finale, cadrele didactice selectate vor avea o primă întâlnire online cu membri echipei de proiect pentru detalii cu privire la activitățile pe care urmează să le desfășoare în proiect. Proiectul „Profesor în Bacopedia” se va desfășura pe o perioadă de 10 luni și presupune: elaborarea a aproximativ 100 de întrebări de tip grilă de către profesorii selectați (întrebările vor fi introduse într-o aplicație de mobil ce va fi folosită de liceenii care se pregătesc de examen, cu respectarea principiilor calității și echității); susținerea de către «profesorii Bacopedia» a unui webinar dedicat altor cadre didactice, care să îmbunătățească indirect implicarea și motivația elevilor pentru a face performanță școlară; susținerea unor cursuri on-line de 2 ore lunar, timp de 10 luni, pentru pregătirea elevilor la respectiva materie, care să implice activități non-formale de educație; realizarea unui raport de activitate/disciplină de învățământ, cu evidențierea aspectelor pozitive și a celor care necesită îmbunătățiri legate de întreg procesul membrilor echipei care organizează proiectul. Adresa de e-mail pentru informații suplimentare este profesor@bacopedia.ro.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here