O nouă abordare pentru „chemarea la oaste”?

737

Sub sloganul „Ce ne determină să devenim militari”, conducerea Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, din Arad, a avut o inițiativă deschisă la curaj, disciplină, dar și la înțelegerea valorilor care stau la baza acestei profesii.

În săptămâna 18 – 24 septembrie 2023, tinerii liceeni arădeni au avut ocazia de a fi, pentru câteva ore, „în bocancii” unui soldat al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad. A fost o invitație deschisă la curaj, disciplină, dar și la înțelegerea valorilor care stau la baza acestei profesii. Tinerii au fost familiarizați cu echipamentele, armamentul și vehiculele militare. De la puști la blindate, fiecare piesă a fost explicată detaliat, subliniind funcționalitatea și rolul acesteia în operațiunile militare. În același timp, s-au discutat și aspecte ale istoriei militare în Sala Tradițiilor de Luptă. Elementele expuse în această sală servesc drept legătură cu trecutul și aduc în față valorile și realizările forțelor armate ale României. Acțiunea s-a concentrat pe experiența umană și pe soldații care îmbină aceste echipamente și strategii pentru a îndeplini misiunile cu succes. Întâlnirea a oferit o imagine a vieții în armată, evidențiind cerințele fizice și competențele cognitive și emoționale necesare pentru a deveni militar.
Dacă la Arad tinerii au fost cei care au mers „în bocancii” militarilor, la începutul lunii octombrie, vine rândul armatei să meargă „în ghetele” elevilor. Armata își face „tema pentru acasă” și vine în sălile de clasă prin programul „Armata României în școli”. Acest program este menit să aducă armata mai aproape de inimile și mințile elevilor și să deschidă un dialog despre ce înseamnă să fii militar. Activitățile vor cuprinde prezentări, demonstrații și sesiuni interactive care vor aborda diverse teme, de la valorile militare până la provocările și recompensele vieții în armată.
Așadar, dragi elevi și profesori, pregătiți-vă curiozitatea și entuziasmul. Armata își face ghiozdanul pentru școală!
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here