O mumie a schimbat modul în care înțelegem Egiptul Antic

2044

O nouă analiză a unei mumii egiptene antice a dezvăluit că tehnicile avansate de mumificare erau folosite cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea anterior, rescriind istoria înțeleasă a practicilor funerare egiptene antice.

Descoperirea s-a centrat în jurul unei mumii, cunoscută sub numele de Khuwy, despre care se crede că a fost un nobil de rang înalt. El a fost excavat în 2019 la Necropolă, un vast loc antic de înmormântare al faraonilor și al regalilor egipteni lângă Cairo.

Oamenii de știință cred acum că Khuwy este mult mai în vârstă decât se credea anterior. Acesta aparent ar data din Vechiul Regat al Egiptului, ceea ce l-ar face una dintre cele mai vechi mumii egiptene care au fost descoperite vreodată.

Mumii și practici funerare

Khuwy a fost îmbălsămat folosind tehnici avansate, despre care se credea că au fost dezvoltate mult mai târziu. Pielea i-a fost păstrată aproape intactă folosind rășini scumpe făcute din sevă de copac, iar corpul său a fost impregnat cu rășini și legat cu pansamente de in de înaltă calitate.

Noua analiză a sugerat că egiptenii antici care trăiau în urmă cu aproximativ 4.000 de ani efectuau înmormântări sofisticate. „Acest lucru ne-ar schimba complet înțelegerea evoluției mumificării”, a declarat profesorul Salima Ikram, șeful de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

„Dacă aceasta este într-adevăr o mumie din Regatul Vechi, toate cărțile despre mumificare și istoria Regatului Vechi vor trebui revizuite”, a adăugat ea.

„Până acum, ne-am gândit că mumificarea în Regatul Vechi era relativ simplă, efectuată cu deshidratare de bază, fără îndepărtarea creierului și doar ocazional cu îndepărtarea organelor interne”, a spus Ikram.

Aceasta a fost surprinsă de cantitatea de rășină folosită pentru conservarea mumiei, care nu este adesea înregistrată în mumiile din Vechiul Regat. Ea a adăugat că, de obicei, se acordă mai multă atenție aspectului exterior al defunctului decât interiorului.

„Această mumie este plină de rășini și materiale textile și dă o impresie complet diferită de mumificare. De fapt, seamănă mai mult cu mumiile găsite 1.000 de ani mai târziu”, a spus ea.

Ikram a declarat pentru că rășina folosită ar fi fost importată din Orientul Apropiat, cel mai probabil din Liban, ceea ce arată cum comerțul cu imperiile vecine în acea perioadă a fost mai extins decât se credea anterior.

Descoperirea a fost documentată în seria National Geographic „Comori pierdute din Egipt”, care urmează să fie difuzată pe 7 noiembrie.

Mormântul ornat al lui Khuwy prezenta hieroglife care sugerau că înmormântarea a avut loc în perioada dinastiei a V-a, de la începutul secolului 25 până la mijlocul secolului 24 î.Hr..

Arheologii au găsit, de asemenea, ceramică și borcane folosite pentru a stoca părți ale corpului în timpul procesului de mumificare care datează din acea perioadă.

Echipa lui Ikram intenționează să efectueze mai multe teste pentru a confirma că rămășițele aparțin lui Khuwy.

Ea a spus că o posibilitate era ca o altă persoană să fi fost mumificată și îngropată secole mai târziu într-o reutilizare a mormântului.

„Eu ezit până când vom putea realiza datarea cu carbon 14”, a spus Ikram pentru presa. Ea a adăugat că probabil va dura șase până la opt luni.

Daca nu ai atâta răbdare, încearcă unul din cele mai populare jocuri cu tematică egipteană: https://www.princesscasino.ro/selection-games/playson-legend-of-cleopatra-megaways/real

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.