O monografie necesară şi un nume nou în peisajul cultural gorjean

406

Reîntâlnirea, peste timp, cu Alina Coiculescu m-a bucurat. Am cunoscut-o adolescentă, o regăsesc intelectuală în toată puterea cuvântului, ca autoare a unei monografii. De la bun început îi remarc scriitura exactă, aparent neutră, de tip rebrenian. De altfel, localitatea Bata e pe undeva pe lângă Arad şi, prin urmare, stilul transilvan se simte, la tot pasul, pe traseul investigaţiei întreprinse cu acuitate ştiinţifică şi aplicaţie documentar-exploratorie eficientă.

Respectarea modelului instituționalizat în cultura română e o primă notă care califică întreprinderea Alinei Coiculescu la modul superlativ. În plus – şi aici iese în evidență sensibilitatea diferită şi aura nostalgică, în sens starobinskian (vezi subcapitolele excelente ca hermeneutică şi metasemantică: „Colinde”, „Legende, cântece, bocete”) – autoarea ni se propune ca o cercetătoare sobră şi responsabilă. O subliniere aparte merită totuși „tabloul” de familie «MOCIONI», care mai târziu s-a strămutat din Banat în zona Brădicenilor (nota suplimentară îmi aparține – n.m., I.P.B.) De altfel, pe străbunicul meu l-a chemat Antonie Mocioi, exact ca pe fiul lui Zeno Mocioni de Foeni: Antoniu Mocioni de Foeni (de Bulci), născut, acesta din urmă, în 1882. Lucrarea Alinei Coiculescu acuză „dezastrul” livresc, comunistoid, al anilor 1947 – 1950, dar trece peste tragicul impediment, luând-o practic de la zero, reconstituind identitatea Batei și a oamenilor ei, majoritatea de profesie agricultori. Moara cu valțuri, aflu cu întristare, fostă proprietate a baronului Mocioni, se degradează pe zi ce trece și ar fi trebuit să aibă alt destin. Morile – adaug iarăși – erau de ordinul zecilor pe raza Brădicenilor și Arcanilor, semn clar că Bredicenii din Banat și Brădicenii din Gorj sunt așezări siamezice. Întâmpinând, cu generoasă deschidere, demersul etnografic, demografic, monografic ș.a.m.d. al Alinei Coiculescu, nu-i și nu-mi doresc decât să se „aventureze” și spre alte orizonturi spiritual-culturale. Am toată încrederea că va reuși.

 

Lector universitar Ion Popescu-Brădiceni, doctor în filologie al Universității din Craiova, membru titular al Societății Române de Filosofie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here