O minoră din Scoarța, mamă la doar 13 ani

373

Marți seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu a fost adusă, în travaliu, o tânără de doar 13 ani. Însărcinată la termen, copila și părinții ei s-au temut că fata ar putea naște acasă și și-ar pune viața în pericol. În curând, fata din satul Pișteștii din Deal, comuna Scoarța, va deveni mamă, chiar dacă ea însăși este încă un copil.

Fenomenul copilelor devenite mame a căpătat amploare, în ultima perioadă, la nivelul întregii ţări. Nici Gorjul nu face excepţie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în 2015, nu mai puțin de 1.555 de gorjence au rămas însărcinate, 834 fiind din mediul urban. “Din cele 1.555 de gravide nou depistate, 23 aveau sub 15 ani şi 179 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Două dintre minorele sub 15 ani au întrerupt sarcinile, la fel procedând şi 121 de tinere din categoria de vârstă 15-19 ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Un nou caz la SJU Târgu-Jiu
La Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a început să devină o normalitate nașterile în rândul minorilor. Ginecologii de aici au asistat la naștere, în urmă cu aproximativ o lună, o tânără care nici nu împlinise 13 ani, aceasta aducând pe lume un copil perfect sănătos, de 3800 gr. Acum o altă gravidă minoră se află în atenția cadrelor medicale, ea ajungând la SJU marți seara. “Nu este bine pregătită la 13 ani să devină mamă, orice ai zice. Prima menstruație, deci menarha cum o numim noi, vine la 11 ani. Deci ea este la termen cu sarcina și asta înseamnă că și-a început viața sexuală de cel puțin un an de zile. Nu este normal. Va naște pe cale naturală, fătul este sănătos și bine dezvoltat. Fetița este sănătoasă, numai că este un copil care va naște un copil și nu este normal”, a declarat dr. Dumitru Pătrăşcoiu, şeful Secţiei Obstretică Ginecologie din cadrul SJU Târgu-Jiu.

Caz monitorizat de DGASPC Gorj
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj susțin că monitorizează cazul și că vor continua să o monitorizeze pe tânără și după ce va naște și va pleca acasă cu nou-născutul. “Reprezentanții Spitalului Județean ne-au informat în privința minorei care se pregătește să nască. Noi monitorizăm cazul și vom continua monitorizarea și după ce aceasta va fi externată și va merge acasă cu copilul”, a confirmat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Minora și familia acesteia au dat asigurări că se vor ocupa de creșterea copilului așa cum se cuvine.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here