O instituție din Gorj sărbătorește 54 ani de activitate

1429

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împlinește 54 de ani de la înființare. Luni, 28 februarie, la sediul instituției, mai exact la sala „Florin Isuf”, va avea loc vernisarea unei expoziții de costume populare și lansarea Albumului aniversar „PAIȘPE”.

„Tradițiile și obiceiurile sunt comori inestimabile, care definesc un popor, iar noi, ca instituție, am încercat prin proiectele noastre să le păstrăm. Este extrem de important pentru generațiile viitoare să știe care sunt tradițiile satului românesc și mai ales să le păstreze. Fiecare sărbătoare are tradițiile ei, iar Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj se poate mândri că a reușit ca în multe sate, mai ales în zona de sub munte, să le pună în valoare și să le arate importanța”, anunță instituția de cultură.

Tradițiile, redescoperite în pandemie
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj este un așezământ cultural aflat sub autoritatea Consiliului Județean Gorj. Rolul instituției este acela de conservare, cercetare, protejare, transmitere, promovare și punere în valoare a culturii tradiționale.
„Autenticitatea traiului la țară și obiceiurile care se mai păstrează ne fac să ne dorim de multe ori să evadăm câteva zile în mediul rural. Am redescoperit o mare parte din aceste tradiții și obiceiuri, mai ales în perioada de pandemie. Am putea spune că pandemia de Covid-19 a reînviat viaţa la sat și tot mai mulţi oameni s-au mutat în satele copilăriei. Și pentru că suntem convinși că iubiți costumele populare, vă invităm să vedeți o expoziție cu costume tradiționale din mai multe zone la sala «Florin Isuf», chiar de ziua noastră. Costumele fac parte din mai multe zone ale țării și sunt din colecția Ansamblului Folcloric «Cheile Oltețului» din Polovragi”, a precizat Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.
Expoziția de costume populare tradiționale poate fi admirată timp de o săptămână.
Centrul organizează unele din cele mai importante evenimente culturale de peste an în județul nostru, cum ar fi tabăra de cercetare a tradițiilor culturale ,,Constantin Brăiloiu”, târgurile și festivalurile folclorice, de obiceiuri și de promovare a unor tradiții și simpozionul național ,,Satul românesc-sat european”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here