O grefieră a Tribunalului Gorj, cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru înșelăciune

572

Iulia Dobrescu, grefier al Secției Penale a Tribunalului Gorj, s-a ales cu o plângere penală pentru înșelăciune, fals și uz de fals, fiind cercetată, de câteva zile, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Totul după ce o gorjeancă, stabilită în Spania, a reclamat-o chiar și la DNA pe angajata Tribunalului Gorj pe motiv că, în 2007, aceasta ar fi achiziționat, nu tocmai corect, casa femeii din Runcu, ca în 2008 să fi luat, în aceeași manieră, și fosta brutărie a familiei sale. Salariata Tribunalului Gorj reclamă fosta proprietară că ar fi profitat de relația de prietenie avută cu Victoria Cernăianu (fostă Radacovici) și de lipsa familiei femeii din țară, astfel punând mâna pe aproape toate bunurile acesteia, scoase la licitație de Banca Comercială, folosindu-se, totodată, și de peste 3000 euro, trimiși acesteia de cea aflată în străinătate. Grefiera susține însă că acuzațiile fostei proprietare nu ar fi adevărate, aceasta menționând că nu îi datorează niciun ban Victoriei Cernăianu. Pentru a evita însă un conflict continuat cu fosta proprietară, Iulia Dobrescu susține că va face un efort și-i va plăti femeii, aflate în Spania, datoria pretinsă. Cernăianu susține însă că grefiera i-ar datora 230 milioane de lei vechi plus încă 3300 euro.

Victoria Radacovici a locuit până în 2005, alături de cei trei fii și de soț, într-o casă din comuna Runcu, imobilul fiind moștenit de la bunica acesteia. Familia aduce îmbunătățiri casei, construind în completarea acesteia încă trei dormitoare, o baie, un hol și o bucătărie. Suprafața locuibilă a imobilului este de 120 de mp, casa având și 500 mp de teren și o grădină de 5000 de mp. Familia prosperă în perioada 1990-2003, când reușește să dețină mai multe magazine în Târgu-Jiu, unde se comercializau sucuri la dozator, dulciuri și înghețată. Afacerea se extinde și cu magazin de textile, atlelier de croitorie, săli de jocuri ajungându-se ca societatea să aibă chiar și 15 angajați.
Cooperativa meșteșugărească a Victoriei ajunge să asigure și lenjeriile de pat și câmpurile post operatorii la Spitalul Județean de la Târgu-Jiu, la azilele de bătrâni din județ, la hoteluri și mănăstiri. Firma pierde însă contractul cu spitalul, în momentul în care Nicolae Mischie ajunge în fruntea Consiliului Județean Gorj, moment în care administratorul rămâne, pe stoc, cu marfă de un miliard de lei vechi. Acesta este momentul în care afacerea care înflorise în ultimii ani începe să se clatine.

Brutăria, un dezastru!
Victoria este convinsă însă să apeleze la un credit acordat special investitorilor care vroiau să facă producție, unei noi firme oferindu-i-se, atunci, 500 de milioane de lei vechi cu condiția să angajeze cinci șomeri. Firma nouă trebuia să gajeze împrumutul cu spațiul în care urma să se desfășoare activitatea, în speță cu noua brutărie, și cu clădirea în care aceasta urma să funcționeze. Firma cea nouă este înființată pe numele unuia dintre fiii Victoriei și se numește Runcpan SRL. Noua societate nu apucă să încaseze însă toți banii de la Banca Comercială, luând niciun sfert din aceștia pentru cumpărarea materialelor necesare pentru terminarea brutăriei. Restul banilor, 380 de milioane de lei vechi ajung să fie transmiși, prin file CEC, unei societăți care se obligă astfel să aducă firmei de la Runcu linia de panificație.
Deși îi este plătită în avans linia în cauză, firma de la Runcu nu mai apucă să primească utilajele de panificație, societatea în cauză intrând, între timp, în faliment.
Runcpan rămâne însă cu clădirea parțial terminată, fără linia de panificație, dar cu banii din bancă consumați.
În atare situație, Victoria, fiul și nora fac fiecare câteun împrumut de câte 50 de milioane de lei vechi la BRD Cărbunești, pentru a plăti un avans la o firmă din Târgu-Mureș pentru o altă linie de panificație, achiziționată la mâna a doua. Pentru 150 de milioane de lei vechi, această societate aduce și montează la Runcu linia de panificație, brutăria nefiind pusă imediat în funcțiune. Clădirea nu era finisată, nu era terminată fosa septică și nici nu mai erau bani pentru materie primă.

victoria cernaianuVictoria pleacă în Spania..
Familia Radacovici devine extrem de strâmtorată financiar, motiv pentru care Victoria pleacă în Spania la muncă, cu dorința de a trimite bani acasă pentru ca ratele la bancă să fie plătite. Brutăria începuse să funcționeze atunci și se vindeau chiar și 1000 de pâini zilnic.
Victoria se pregătea chiar să revină acasă din Spania, dar problemele apărute atunci în familie, fostul soț intrând într-un conflict cu fiul, o determină să rămână în străinătate. Fiul respectiv i se alătură mamei în Spania, în timp ce brutăria funcționează sub comanda soțului ei. Acesta, la scurt timp, închide afacerea, nefiind interesat de brutărie, deși știa că locuința era pusă gaj la bancă pentru cei 500 de milioane de lei vechi primiți.

Banca scoate casa la vânzare, apoi brutăria!
Deși Victoria trimitea lunar 550 euro acasă, banii nu ajung la bancă, motiv pentru care în 2007 Banca Comercială scoate locuința din Runcu la vânzare. Soțul nu mai locuia în imobil, motiv pentru care informările de la bancă nu ajung la proprietari. Aflând în cele din urmă că imobilul este scos la vânzare, fiii femeii fiind toți în Spania, Victoria apelează la o prietenă care îi spune că o poate ajuta în problema apărută, cunoscând un executor bancar.
Așa intră în scenă Iulia Dobrescu, acum grefier la Secția Penală a Tribunalului Gorj, totodată grefier delegat la Penitenciarul Târgu-Jiu, ajunge să cumpere casa, o parte din bani fiind dați chiar de proprietară. Victoria susține că se înțelege cu amica sa, fiind informată că nimeni din familie nu poate achiziționa casa, și îi trimite 3300 euro să poată participa la licitație.
Cu 650 de milioane de lei vechi, Iulia Dobrescu ajunge să achiziționeze locuința din Runcu. Victoria susține că s-ar fi înțeles cu grefiera ca aceasta să cumpere imobilul ca apoi să îi vândă ei, operațiune cu care aceasta ar fi fost de acord.
Banii necesari pentru cumpărarea construcției ar fi fost luați de Dobrescu de la bancă.
Iulia Dobrescu neagă însă tot. Aceasta susține că a cumpărat casa chiar cu acordul proprietarei care i-ar fi transmis că astfel imobilul ar urma să rămână pe mâini bune. Aceasta nu recunoaște primirea sumei de 3300 euro, dar susține că Victoria i-ar fi trimis niște bani cu care ar fi achitat o serie din datoriile familiei celei aflate în Spania, dar și niște facturi restante.
“Nu îi datorez nimic. Dar dacă tot spune că am să-i dau ceva o să fac un efort să adun suma dorită. Numai să mă lase în pace. Dumnezeu o să aibă grijă de ea, și în fața Lui ea va da socoteală. A auzit că am reabilitat casa, având bani din vânzarea apartamentului norei mele, și s-a trezit, acum, după 9 ani, să-mi ceară bani”, a declarat Iulia Dobrescu.

Grefiera se mută în casă
Victoria povestește însă că, în vara lui 2007, Iulia Dobrescu se mută în imobilul de la Runcu. Sunată de fosta proprietară care aștepta să i se spună câți bani a costat imobilul și cât trebuie să îi restituie acesteia pentru a achiziționa casa, noua proprietară i-ar fi răspuns sec “7 miliarde”. Într-un cuvânt, Iulia Dobrescu cumpără casa cu 650 de milioane de lei vechi, la licitație, dar nu mai vrea să restituie imobilul fostei proprietare și nici bani dați de către aceasta pentru garanția dată înainte. Pe parcurs, grefiera cumpără și brutăria în 2008.
Victoria revine în acel an acasă, după ce i-a scris mai multe scrisori fostei prietene. “I-am scris în nenumărate rânduri că greșește ce face. Că mă lasă pe drumuri cu un copil bolnav și la vârsta de 55 de ani. I-am explicat că ar fi corect măcar să-mi restituie banii pe care i-am dat inițial. Dar scrisorile mele au rămas fără răspuns. Am revenit acasă sperând că o discuție cu ea, față în față, va clarifica lucrurile. Când ne-am întâlnit mi-a spus că nu-și mai aduce aminte de banii dați de mine și nici de înțelegerea făcută cu ea. Am găsit-o pe mama ei în fosta mea casă, femeia fiind mult mai înțelegătoare decât fiica. Totuși discuțiile nu mi-au restituit locuința ori banii dați, Iulia Dobrescu fiind proprietara casei, a brutăriei și chiar a grădinii pe care nu avea cum să o cumpere”, a declarat Victoria Cernăianu.
Trebuie menționat că în locuință și în brutărie au rămas toate lucrurile și tot mobilierul.
Iulia Dobrescu neagă cele spuse de fosta sa prietenă. Susține că i-ar fi pus acesteia la dispoziție apartamentul său și că relațiile între cele două ar fi fost cordiale până curând.

Trei plângeri în 2016!
“Am așteptat opt ani sperând că fosta mea prietenă va da înapoi fiindu-i milă de mine. Am realizat însă destul de târziu că asta nu se va mai întâmpla, motiv pentru care anul acesta am decis să-mi fac dreptate. Am așteptat mult și pentru că nu aveam banii necesari să vin acasă, să îmi caut avocat și să plătesc pretenții la instanță. Acum însă am decis să mă îndrept cu reclamații împotriva Iuliei Dobrescu pe care o acuz de înșelăciune, fals și uz de fals. I-am făcut trei plângeri penale mai ales când am auzit că face tot posibilul să-mi ia de la Runcu și trei parcele de teren pe care le mai dețin în localitate. Am fost informată, cu o săptămână în urmă, că una dintre plângerile mele se află în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu”, a declarat Victoria Cernăianu.
Aceasta susține că îi va cere în instanță Iuliei Dobrescu, cei 230 milioane de lei, diferența casei, dar și cei 3300 euro dați cu 9 ani în urmă, cu pretenția ca sumele să fie actualizate la timpul actual.
Dobrescu susține că se va apăra în fața organelor de instanță, considerând că s-ar face nevinovată de acuzele aduse de fosta proprietară a casei din Runcu. Aceasta a subliniat că nu-i folosește femeii grădina rămasă lângă casă, și nici nu s-ar fi folosit de bunurile rămase în imobil, deoarece în casă nu ar mai fi mai nimic după ce locuința fusese abandonată de ultimul fiu al celei aflate în Spania. “Voi da cu subsemnatul că asta este procedura, dar am convingerea că îmi voi dovedi nevinovăția. Nu datorez nimănui nimic, dar chiar și așa voi încerca să îi plătesc Victoriei Cernăianu ceea ce pretinde, dacă suma este rezonabilă. Numai să îmi dea pace că m-am săturat”, a conchis Dobrescu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here