O grămadă de martori mincinoși, în dosarul ex-polițistului Pasăre

465

Câteva ore bune a durat, ieri, audierea a doi martori din dosarul în care doi polițiști gorjeni, printre care și fostul șef de post de la Urdari, Nicu Pasăre, sunt acuzați că ar fi dirijat o anchetă privitoare la un furt de lemne în așa fel încât hoții să fie scăpați la finalul cercetărilor. Cei acuzați de furt sunt doi frați din comună, unul dintre ei fiind Bebe Rică Tauru, cel a cărui soție l-a acuzat pe Pasăre că i-ar fi cerut favoruri sexuale într-un dosar în care fostul șef de post a și primit o condamnare care nu este definitivă. Dosarul aflat pe rolul instanței acum vizează un furt de lemne din pădure stopat de un pădurar din localitate. Angajatul Direcției Silvice a fost nevoit la vremea respectivă, august 2014, să tragă două focuri de armă în aer pentru a-i speria pe frații Tauru, în cele din urmă cei doi frați reușind să fugă prin pădure chiar în timp ce Pasăre îi ducea spre sediul Poliției pentru audieri. Polițistul era în mașină, iar unul din frați venea în spatele lui cu căruța plină de lemne, celălalt frate mergând în spatele căruței cu pădurarul și alți doi martori, inclusiv fiul pădurarului.

La audierile de ieri a trebuit să spună ce știe despre cele întâmplate în pădure și nu numai unul dintre martorii prezenți la acele evenimente, dar și un pădurar chemat în ajutor de colegul lui care îi depistase pe hoți. Pe parcursul audierilor martorii au invocat de mai multe ori faptul că nu își mai aduc aminte o serie de detalii pe care procurorul de caz dorea să le afle de la ei, la un moment dat chiar judecătorul de caz fiind nevoit să întrebe dacă martorul înțelege limba română și sensul întrebării care i-a fost adresată. Contradicțiile între avocați și procurorul de caz, Cristian Andrei Onescu au luat amploare în momentul în care pădurarul audiat, Cristi Grecu, i-a relatat judecătoarei Liliana Cruceru o discuție neconsemnată în declarația dată de el la Parchet. Martorul a menționat că își recunoaște doar parțial declarația de la Parchet întrucât nu a citit-o înainte de a o semna, iar procurorul a consemnat în ea ce a dorit, conform acestuia de redactarea pe calculator a declarației ocupându-se chiar Onescu. Punctul culminant l-a reprezentat însă declarația pădurarului conform căreia procurorul l-ar fi făcut „laș” pentru că nu recunoaște complicitatea între polițiști și hoții de lemne, anterior el menționând că a avut o colaborare bună cu Pasăre și că fostul șef de post s-a implicat în prinderea hoților ce acționau în pădurile din zonă.
„A fost o discuție liberă, neoficială și neconsemnată. Dumnealui m-a întrebat de ce sunt laș, de ce nu am curajul să merg până la capăt pentru că vor veni alți polițiști și dosarele vor rămâne la fel, nerezolvate”, a menționat Cristi Grecu. Pădurarul a spus că a fost pentru prima dată în viața lui la Parchet și nu se aștepta ca la finalul audierilor să aibă parte de o astfel de replică din partea procurorului. Reprezentantul Parchetului, Cristian Andrei Onescu, prezent în sală, a reacționat și el și l-a întrebat pe pădurar dacă a luat legătura anterior cu inculpatul Pasăre întrucât întrebarea despre acest episod îi fusese adresată de avocata fostului polițist. Răspunsul l-a dat indirect unul dintre avocați, care a precizat că fusese o discuție liberă înainte de a începe procesul, martorul relatând fără să își dea seama acel episod. Procurorul Onescu a pulsat și a solicitat instanței reaudierea a doi dintre martorii care au trecut deja până acum prin fața judecătorului, dar și a polițiștilor Pasăre și Daniel Morie, inculpați în dosar. Unul dintre martorii ce ar trebui reaudiați este Alina Sanda, fostă subordonată a lui Pasăre la Urdari, despre ea Onescu menționând că are calitatea de inculpat într-un dosar de mărturie mincinoasă deschis pe numele ei. Polițista a fost audiată, ieri, la Parchet, iar la final a decis să „recunoască” faptul că ar fi mințit în fața instanței, judecătorul de caz urmând să se pronunțe asupra solicitării Parchetului de reaudiere a martorilor și inculpaților la următorul termen. Până atunci cinci dintre martorii audiați în dosar au deja acuzații de mărturie mincinoasă formulate la adresa lor, situația respectivă fiind una fără precedent.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here