O firmă din Craiova bagă euro în buzunarele deținuților din Penitenciarul Târgu-Jiu

1079

Penitenciarul Târgu-Jiu a fost acționat în judecată, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), de mai mulți deținuți, pe motiv că aici nu le sunt asigurate condiții corecte de detenție. Unul a și câștigat 15.000 euro, în timp ce alte procese similare sunt încă pe rol la CEDO. Pentru a evita pierderea banilor pentru statul român, conducerea închisorii gorjene a obținut, anul trecut, fonduri pentru realizarea a noi spații pentru deținuți. O firmă de construcții din Craiova, aceeași care prestează și la ridicarea noilor blocuri ANL din Târgu-Jiu, ține însă pe loc finalizarea investiției, deja de cinci luni.

Penitenciarul Târgu-Jiu a fost construit în 1888, fiind considerat un adevărat monument istoric pentru comunitate. În jurul închisorii, în timp, s-au construit blocuri și case de locuit, ajungându-se acum ca penitenciarul să fie situat în mijlocul municipiului, într-o zonă intens circulată. Numărul tot mai mare de deținuți și spațiile pentru diverse activități au trebuit realizate, în ultimii ani, în aceste clădiri istorice, extinderea spațiului fiind aproape imposibilă. După multe eforturi, și nenumărate procese deschise de către deținuți la CEDO, privind spațiul mic de detenție, s-a reușit obținerea sumei de 2.970.212 mii lei, pentru supraînălțarea pavilionului administrativ al închisorii. Aici ar urma să fie mutate actualele birouri ale conducerii pușcăriei, ca vechile spații ocupate de directori și de judecătorul delegat să fie puse la dispoziția persoanelor private de libertate.

Minim de lucrări
Lucrările au fost câștigate, anul trecut, de o firmă de construcții din Craiova, SC Novara T IMPEX SRL care a început lucrările respective anul trecut, în septembrie investiția urmând să fie gata. De Crăciun însă, firma stopează lucrările și refuză să mai presteze pentru același preț, pe motiv că a crescut minimul pe economie.
“Firma nu mai lucrează din 24 decembrie 2016. De atunci șantierul este închis, firma dorind o majorare a prețului lucrării cu aproximativ 38%, asta, pe motiv că a crescut salariul minim pe economie. Am încercat să explicăm că nu putem majora prețul, dar investiția nu s-a reluat. Acum am început procedurile la ANP să suspendăm contractul pe motiv că societatea respectivă nu este serioasă. Firma a fost plătită pe ceea ce a lucrat. Din păcate, nu a relizat nici măcar un sfert din lucrare”, a declarat, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu.
Directorul susține că s-au făcut eforturi mari pentru a începe această investiție, abandonată deja de cinci luni de zile, deoarece există recomandări ale CEDO privind îmbunătățirea condițiilor de detenție din închisoare.

Criminalul Bordenciu a câștigat 15.000 euro
Numai în 2015, unul dintre deținuții închisorii, condamnat pentru crimă, a reușit să câștige la CEDO 15.000 euro într-un proces cu Statul Român. Cazul Miron Bordenciu vs România nu este singurul de acest fel ajuns pe rolul CEDO chiar și fostul primar liberal din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, ar fi deschis un proces similar la CEDO, în timp ce era deținut al Penitenciarului Târgu-Jiu.
Situația în teren a fost văzută, recent, și de către deputatul Elvira Șarapatin, care a vizitat Penitenciarul Târgu-Jiu în calitate de membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din cadrul Camerei Deputaților. Parlamentarul de Gorj a întrebat, la fața locului, tocmai despre stoparea lucrării și despre firma din Craiova pe care a încercat să o contacteze, dar fără rezultat. “Pregătesc un raport pentru Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din cadrul Camerei Deputaților în care voi puncta plusurile și minusurile văzute în Penitenciarul Târgu-Jiu”, a anunțat Elvira Șarapatin, subliniind că singura soluție pentru închisoarea din municipiu, ca să evite supraaglomerarea și procesele pierdute la CEDO, este preluarea vechii Școli de Jandarmi de la Bumbești-Jiu, spațiu aflat în conservare, unde pot fi mutați o parte dintre deținuți.

Memorii fără rezultat
De altfel, chiar și conducerea închisorii a adresat un memoriu ANP și Ministerului Justiției, atât în 2013, cât și în 2017, pentru preluarea clădirilor de la Bumbești-Jiu, fără rezultat însă.
SC Novara T IMPEX SRL din Craiova a câștigat recent și investiția privind realizarea unor noi blocuri ANL în Târgu-Jiu, asta în timp ce învestiția de la Penitenciarul Târgu-Jiu a fost stopată. “Îmi pare rău, șefii firmei sunt în șantier, nu vă putem oferi aceste detalii legat de lucrarea de la Penitenciarul Târgu-Jiu. Vă vor suna dânșii”, s-au limitat să precizeze reprezentanții Novara T Impex SRL, contactați de Gorjeanul.
Aceeași firmă a fost și amendată de ITM Gorj în luna mai, în urma unor deficiențe depistate de verificatori direct în șantierul ANL. Firma a mai avut probleme și la alte lucrări realizate în județ, au mai subliniat reprezentanții Penitenciarului Târgu-Jiu.

În prezent, în Penitenciarul Târgu-Jiu se află în custodie 437 de persoane private de libertate, 362 fiind la regim semi-deschis, 73 la regim deschis, aflați la gospodăria agrozootehnică a unității, în timp ce două persoane sunt în stare de carantină. Asta, în timp ce capacitatea unității penitenciare este de 487 de locuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here