O firmă din Broșteni, ACUZATĂ că a excavat haotic după cărbune în Gorj! A lăsat haos în urmă

6003

SC ENERGOCARB de la Broșteni din Mehedinți, localitate vecină cu Motru, firmă înființată în 2011, a explorat zona prolifică în cărbune din Rîpa și Stroiești, lăsând în urmă gropi care sunt adevărate capcane pentru animale și cetățeni. Localnicii cer Gărzii de Mediu să vină să verifice zona, deoarece dezastrul ecologic este, în opinia lor, imens.

Potrivit presei din județul vecin, în spatele Energocarb Serv SRL s-a aflat, initial, Cristinel-Dumitru Ducu, patronul firmei care și-a făcut apariția în zona Motru la sfârșitul anului 1999, când a cumpărat de la FPS societatea TPSUT SA, care s-a desprins în anul 1997 din fosta Companie Națională a Lignitului Oltenia (CNLO).
Licitația a avut loc la București, iar Ducu a achiziționat acțiunile prin intermediul societății LAMDIM TRADING SRL București, care era deținută de el.
Pentru că TPSUT se confrunta cu probleme economice deosebite, fiind preluată în momentul privatizării cu datorii de peste 100 de miliarde de lei, la scurt timp, în anul 2000, Ducu înființează altă firmă, ATU SA, în care îl atrage și pe generalul SPP Mihai-Florin Sucata, șeful Corpului de Control al SPP – potrivit gds.ro. Cristinel-Dumitru Ducu deține 49% din această societate, iar Sucata, 48%.
În afară de cei doi, printre acționarii firmei mai apar Mihaela-Liana Sucata, soția generalului SPP, cu 1%, și Ecaterina Ducu, soția lui Ducu, tot cu 1%. În anul următor, același tandem Ducu – Sucata înființează alte două societăți, ITUC și ITUC INDUSTRY.
Situația se schimbă puțin la ITUC INDUSTRY, pentru că acționar principal apare fiica lui Șucată, cu 48% din societate.
În afară de fostul general SPP, Mihai Florin Sucata, Cristinel Ducu mai este asociat în diverse firme, inclusiv în Lorfa SRL, cu Dan Bobaru, fiul fostului șef de la Finanțe Motru și cu Adrian Duicu, ginerele fostului președinte al Judecătoriei Târgu-Jiu, în 2016.
Energocarb ajunge în atenția anchetatorilor în 2016, când procurorii DNA ajung la CET Govora pe urma cărbunelui de proastă calitate transportat aici de firma lui Ducu.
La începutul lunii septembrie a lui 2015, CET Govora și-a anunțat intenția pe SEAP de a achiziționa 210.000 de tone de cărbune energetic la un preț estimativ de 16,8 milioane de lei, pentru a-și completa stocurile de iarnă.
Inițial, de contract se arătase interesat și CE Oltenia. Numai că într-un mod dubios conducerea CET Govora a decis să anuleze procedura electronică și să meargă pe procedura – cerere de oferte. Astfel un contract în valoare de peste două milioane de euro pentru 90.000 tone cărbune (plus transport) a fost atribuit firmei afaceriștilor gorjeni Cristinel Dumitru Ducu și Mihail Conteș, Energocarb Serv SRL.

Firma lui Ducu nu e bătută la cap de Gardă!
Felul neprofesionist în care lucrează însă ENERGOCARB, atât în Gorj, cât și la Mehedinți, a fost scos, ieri, în evidență de Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia, totodată, candidat PER la Primăria Motru.
,,SC.ENERGOCARB, societate care se ocupă prin interpuși de exploatarea cărbunelui din BAZINUL minier Motru și Mehedinți, lasă dezastru în urmă, acest lucru s-a întâmplat la Stroiești, acum urmează Rîpa, un sat care aparține jumătate și de județul Gorj, iar cealaltă parte de Mehedinți. Garda de Mediu închide ochii la aceste dezastre care ne vor afecta pe noi toți”, a transmis Bunoaica, spunând că a fost sesizat de localnicii afectați din zona Rîpa. Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a anunțat însă, duminică, că va verifica sesizarea și va lua măsuri în consecință.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Nu se va verifica nimic! Se stiu toate aceste mizerii, de zeci de ani, de care toti cei care ar trebui sa nu le permita. Organe de control, procuratura, primariile locale, sa nu mai vorbim de serviciile secrete, ca doar nu or fi disparut informatorii? O explicatie plauzibila e ca sunt unse bine rotitele care decid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here