O comunitate activă, Acţiuni spirituale şi caritabile ale Asociaţiei pensionarilor din Tismana

225

Cu ani în urmă, la o manifestare organizată de subsemnatul la Clubul Pensionarilor din Peştişani, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale a românilor – pe 15 ianuarie, de ziua naşterii Poetului Naţional Nepereche Mihai Eminescu – ne-am trezit şi cu invitaţi surpriză din Motru(poetul Iulian Olariu şi un amic de-al domniei sale fin degustător de poezie adevărată), Rovinari, Bâlta(poetul Sabin Firiza, de pildă), dar şi trei femei din oraşul apropiat Tismana.

Pe atunci exista şi funcţiona, cum ziceam, Clubul Pensionarilor Peştişani, preşedintele pensionarilor fiind militarul în rezervă Neculai Ştirbăţ. Cum domnia sa a depăşit venerabila vârstă de 84 de ani, a venit vremea să lase locul lui altuia mai tânăr, tot militar, colonel în rezervă, preferatul Ligii Pensionarilor din Gorj. Locul unde-şi desfăşurau activitatea pensionarii din Peştişani avea mese aduse de Liga pensionarilor Gorj, cutii de şah şi de table, iar de sărbători şi duminicile era activitate nu glumă. Chiria percepută de Nicolae Nicolcioiu, fost viceprimar al comunei Peştişani, era una modică – de 5 lei lunar. Tot proprietarul mai oferea şi căldură în anotimpurile friguroase şi televizor, singur plătind curentul electric şi taxa de cablu TV. Acum, la Peştişani, Clubul este deja o frumoasă amintire şi nimic mai mult.Discutând cu Neculai Ştirbăţ, femeile tismănence au preluat din experienţa pensionarilor din Peştişani, organizându-se şi la Tismana o Asociaţie a Pensionarilor sau cam aşa ceva. Sediul este şi la Tismana o problemă, fiind acceptaţi la Muzeul portului popular din centrul oraşului, pe colţul opus Primăriei.
Totuşi, cu sprijinul unor sponsori sau din banii fiecăruia dintre pensionari s-au organizat în ultimii ani excursii şi activităţi sărbătoreşti ale comunităţii. Eu însumi i-am însoţit, contra cost fireşte, la trei dintre aceste excursii: una la Ocnele Mari, în drum vizitând şi vreo patru-cinci mănăstiri din judeţul Vâlcea şi de două ori la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, unde-şi doarme somnul de veci Părintele Arsenie Boca. Cea mai recentă deplasare la Prislop a avut loc chiar în Ziua de Sfântul Nicolae, iar pe drum ne-am oprit la mănăstirile gorjene Vişina şi Lainici.
Numărul excursiilor organizate de pensionarii din Tismana este, evident, mult mai mare. Au ajuns şi la Salina Turda, dar şi la Mănăstirea Vodiţa, ctitorită ca şi suratele din Tismana şi Prislop de acelaşi Sfânt Nicodim de la Tismana. Au mai organizat şi petreceri de Ziua Femeii, iar pe 16 ianuarie 2016 intenţionează să ţină un fel de Revelion al pensionarilor din Tismana, dacă am priceput bine, la Vila Ursu, fosta reşedinţă de vară a poetului George Coşbuc şi a soţiei sale Elena Sfetea.
Sufletul acestor manifestări spirituale este Doamna Rodica Neamţu, care a strâns în jurul său pe profesorul Constantin Chirimbu, pe mai tânărul conducător auto Cornel Proboje, care-i plimbă prin ţară, pe profesoara Marina Sulea, pe venerabila ca vârstă Doamnă Lena Şipanu, altfel de o tinereţe ieşită din comun şi pe mulţi alţii. Astăzi, spre cinstea lor aceste doamne şi aceşti domni au pus la cale o surpriză.
Vor merge cu daruri la Căminul de bătrâni din Dobriţa. Acţiune despre care voi reveni cu un alt prilej.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here