O brașoveancă, marea câștigătoare!  – Palmaresul Festivalului Național de Folk şi Baladă “Poarta Sărutului“

340

Municipiul Târgu Jiu a fost, weekendul trecut, gazda celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Național de Folk și Baladă “Poarta Sărutului“.

Gorjenii au putut urmări la Teatrul de Vară recitaluri extraordinare oferite de Victor Socaciu, președintele juriului, Mircea Baniciu, Mircea Rusu Band, Dan Vană, Emeric Imre, Adrian Beznă, Marius Baţu, Florin Camen, Mircea Vintilă, Ovidiu Mihăilescu, Stephan Geraksiev împreună cu Sorin Minghiat şi Denvar Project și Paul Tihan (câştigătorul ediţei trecute).

Festivalul a fost organizat de Școala Populară de Artă, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” în colaborare cu posturi de radio și televiziune naționale și locale, publicații, societăţi comerciale. Juriul festivalului,  format din artiști consacrați și cunoscuți ai genului folk, precum și poeți și personalități importante ale culturii românești, a avut o misiune dificilă.

Trofeul a ajuns la Brașov
Palmaresul Festivalului Național de Folk și Baladă “Poarta Sărutului”, ediția a XVI-a, este unul bogat. Astfel, marele premiu și Trofeul Festivalului, în valoare de 1.500 de lei și acordate de Consiliul Județean Gorj, au ajuns la Iulia Cristina Lupșa din Brașov. La secțiunea interpreți, am avut următorii cîștigători: LOCUL I – Patricia-Ștefania Thomits, Sibiu, și Mario Niculescu, Târgu-Jiu – prin redistribuire de la premiul I, neacordat la secțiunea grupuri folk (2 x 800 de lei, acordat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”); LOCUL II – Andra-Mălina Nețoiu, Baia de Aramă, județul Mehedinți, și Andrei Dumitru Vede, Târgu Jiu – prin redistribuire de la premiul II, neacordat la secțiunea grupuri folk (2 x 700 lei, acordat de Școala Populară de Artă Târgu-Jiu); LOCUL III – Kethy Bivolaru, București (600 de lei, acordat de C.J.C.P.C.T. Gorj). Premiul Special pentru Popularitate a fost acordat Grupului DUO ANGELI, prin redistribuirea premiului III, neacordat la secțiunea grupuri folk (600 de lei, C.J.C.P.C.T. Gorj). Premiul Special pentru cel mai promițător tânăr folkist prezent în concurs, oferit de cantautorul Stephan Geraksiev, constând într-un echipament de camping, a fost adjudecat de Sergiu Pârvulescu, din Vulcan, județul Hunedoara. Scopul acestui festival-concurs organizat anual la Târgu-Jiu este de a descoperi și promova  noi talente interpretative și de creație ale muzicii folk.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here