O angajată amenință că se spânzură! Ciobotărică nu renunță la cele 800 de disponibilizări de la Minprest

332

Discuțiile liderilor de sindicat din Minprest Serv cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, care au avut loc vineri, s-au finalizat în coadă de pește, Laurențiu Ciobotărică explicându-le respectivilor, tranșant, că nu poate, momentan, renunța la cele 800 de disponibilizări, din lipsa unor soluții din partea prestatorului. Deși liderii i-au explicat managerului că decizia drastică lasă fără prea multe soluții actualii conducători ai unității de la Rovinari, Ciobotărică nu a părut că înțelege, spunând doar că va avea marți o nouă discuție cu directorii de la Minprest. Managerul CEO le-a transmis sindicaliștilor că la întâlnirea de mâine nu au acces și reprezentanții salariaților. La fel de detașat de situația dramatică de la Minprest a fost, vineri, și secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Corina Popescu, abordată de sindicaliști când aceasta se pregătea să plece de la CEO spre Capitală. Popescu a fost informată că 500 dintre viitori disponibilizați vor bloca fronturile de lucru ale excavatoarelor, în timp ce o angajată a amenințat că se spânzură dacă va fi dată afară, văduva fiind angajată în locul soțului decedat la CEO.

Cosmin Bivolaru, Bebe Tauru și Nicola Cristian, sunt cei trei lideri de sindicat din Minprest Serv, care vineri dimineață, s-au deplasat la sediul CEO pentru o discuție cu managerul general, pe tema disponibilizărilor colective de la această unitate. Cei trei nu au fost primiți însă, inițial, în biroul directorului, lor spunându-li-se că managerul are o întrevedere în acea zi cu secretarul de stat, Corina Popescu. Sindicaliștii, refuzați astfel, s-au deplasat la Prefectura Gorj pentru a transmite reprezentantului Guvernului în teritoriu că situația de la Minprest va fi drastică dacă unitatea își va trimite acasă 800 de salariați. Prefectul Gheorghe Paraschivu și subprefectul Arjoca au stat de vorbă cu sindicaliștii și le-au transmis acestora că vor lua, la rândul lor, legătura cu managerul CEO pentru a încerca să îi arate acestuia problema socială care se va crea în județ.

Intervenții telefonice repetate
La scurt timp după plecarea sindicaliștilor de la Prefectură, prefectul Paraschivu i-a anunțat telefonic pe lideri că Ciobotărică, la solicitarea sa, îi va primi, totuși, în cursul acelei zile la CEO. Respectivii au revenint la sediul companiei și, la ora 11.00, l-au apelat și ei telefonic pe managerul Ciobotărică cerând o întrevedere cu acesta. Câteva ore mai târziu, în jurul orei 15.30, managerul CEO și secretarul de stat au fost abordați de sindicaliști, în curtea interioară a societății, Ciobotărică conducând-o astfel pe secretarul de stat Corina Popescu la mașină, managerul fiind într-un fel obligat, în atare condiții, să-i primească pe respectivii în biroul său.

Ciobotărică și Ivan, tandem pentru disponibilizările colective
Ajunși în cele din urmă în biroul managerului interimar, sindicaliștii i-au explicat acestuia, dar și lui Ștefan Ivan, membru în CS-ul CEO, situația de la Minprest, cu specificarea că 500 dintre cei 800 de viitori disponibilizați au cedat ori sunt în curs de cedare a unor terenuri către unitățile miniere. Sindicaliștii i-au mai explicat lui Ciobotărică că cei 500 amenință că vor bloca, în perioada următoare, excavatoarele, dar și că una dintre văduvele ultimilor angajați Minprest, decedați la locurile de muncă, a anunțat că se va spânzura dacă va rămâne fără loc de muncă.
“Secretarul de stat a avut doar o tresărire când i-am explicat despre situația văduvei de la Turceni, angajată recent în locul soțului decedat, și s-a uitat spre cer când i-am transmis că o va avea pe aceasta pe conștiință. În schimb, domnul manager a părut mai puțin interesat de consecințele dezastrului social ce va putea fi creat dacă se trimit 800 de angajați acasă. Dânsul a încercat să ne explice că el are cu Minprest doar un contract, și că prestatorul, în opinia sa, ar fi doar o societate oarecare. Deși i-am transmis că Minprest nu este o societate privată, CEO având o obligație morală și legală să ne protejeze, Ciobotărică ne-a răspuns că această companie nu este «nici tatăl și nici mama noastră». Deși l-am contrazis, nu prea am avut cu cine dialoga, managerul spunându-ne doar că marți va avea o discuție concretă cu șefii Minprest la care noi nu putem participa”, a declarat Cosmin Bivolaru, liderul Sindicatului Solidaritatea Minprest.
Sindicaliștii prezenți la discuții au spus, de asemenea, și că au avut senzația că vorbesc cu o statuie, legat de Ștefan Valeriu Ivan, membru în Consiliul de Supraveghere, care le-a și spus ironic să cumpere ei CEO, că este de vânzare.

Liderii sindicali de la Minprest fac apel la autoritățile locale, la partidele politice și la parlamentari să oprească dezastrul spre care se îndreaptă CEO, dar transmit și conducerii companiei că vor ajunge să aibă pe conștiință efectele deciziilor lor. Asta deoarece mai muți angajați ai Minprest amenință cu greva foamei și cu alte gesturi extreme pentru a diminua drastic viitoarele concedieri colective.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here