O altfel de ,,linia întâi”: Poștașii gorjeni, la datorie, pe vreme de pandemie

1064

În timp ce toată lumea apreciază efortul cadrelor medicale din țară, precum și al salariaților MAI, în lupta cu noul coronavirus, o altă categorie de salariați bat la ușile gorjenilor de rând, poate chiar și de mai multe ori pe lună. Fie că vorbim despre așteptarea pensiei, a alocațiilor ori a unor scrisori sau bănuți trimiși de rudele plecate în străinătate, poștașii sunt și ei în linia întâi, fie că vremurile sunt bune, fie acum, în perioadă de pandemie provocată de COVID-19.

Chiar dacă în aceste zile cea mai mare parte dintre gorjeni stau în case respectând regulile autorităților, mulți dintre ei așteaptă lună de lună poștașul să le bată în poartă. Factorii poștali fac parte și ei din categoria care dau piept în piept cu populația și sunt expuși zilnic posibilității contactării COVID-19. Apreciați de către cei cărora le oferă serviciile fie și de mai multe ori pe lună, poștașii își fac datoria și în vreme de pandemie.
Poșta Română a implementat măsuri de prevenție în interiorul organizației. Pentru protejarea angajaților s-a lucrat atât la program, oficiile poștale fiind acum închise în weekend, dar și la protecția personală a lucrătorilor. Atât poștașii, cât și manipulatorii de corespondență din Gorj au primit din partea sindicatului măști de protecție, mănuși din cauciuc și dezinfectant. Pentru a le oferi un grad sporit de protecție poștașilor, sindicatul a cumpărat din fondurile proprii și viziere pentru aceștia.Potrivit lui Radu Bălan, liderul de sindicat al poștașilor din Gorj, au fost achiziționate 300 de viziere pentru ca factorii poștali să fie cât mai în siguranță. ,,Aceste viziere vor fi distribuite de astăzi la toți factorii poștali din județ și la locațiile unde își desfășoară activitatea oficianții poștali. La nivel de județ avem 420 de lucrători, 200 dintre aceștia fiind factori poștali. Ca și risc de expunere sunt mult mați mulți: șoferi, mânuitori de valori, casieri. Toți au fost dotați cu măști de protecție, mănuși, dezinfectant. Noi, ca sindicat, am comandat și 300 de viziere pentru a le spori siguranța lucrătorilor noștri. Totodată, sindicatul a cerut un spor de risc pentru tot personalul expus. Ne dorim ca sporul să fie acordat pe toată perioada stării de urgență. Dar, momentan, nu am primit niciun răspuns”, a declarat Radu Bălan.
Președintele pe țară al SLPR, Matei Brătianu, a înaintat o adresă către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, în care aduce la cunoștința ministrului Marcel Vela, dificultățile cu care se confruntă în această perioadă și lucrătorii Poștei Române și prin care solicită: ,,Aprobarea procedurii de predare a trimiterilor înregistrate, prin introducerea lor în cutia poștală; Includerea Poștei Române în categoria instituțiilor cărora să li se asigure numărul de măști și de mănuși, dezinfectanții corporali, cei pentru suprafețe, în cantitățile necesare pentru asigurarea protecției salariaților și populației. Și, în măsura în care este posibil, să fie acordată de către Guvern, susținerea logistică și financiară necesară procurării acestor materiale de protecție”.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt doar poștașii in linia întâi! haideți să-i numim si pe ceilalți angajați: vânzătorii din marile si micile magazine ! funcționarii bancari! voluntarii ! si mai sunt ! si noi meritam atenția cuvenită mai ales ca avem de-a face cu tot felul de clienti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here