Numeroşi pasageri, reţinuţi abuziv pe aeroportul din Bangkok

333
bangkok-100Noul aeroport internaţional din Bangkok face obiectul unui nou scandal, numeroşi pasageri fiind reţinuţi lunar de poliţie în zona comercială a acestuia, sub acuzaţia de furt, şi eliberaţi numai în schimbul unor sume mari de bani, relatează BBC News Online. Stephen Ingram şi Xi Lin, doi cercetători în domeniul tehnologiei informaţiei de la Cambridge, au intrat într-un astfel de magazin, în timp ce aşteptau să se îmbarce pentru Londra. La ieşirea din magazin ei au fost opriţi de gărzile de securitate care le-au cercetat de două ori bagajele, pe motiv că ar fi dispărut un portofel şi că potrivit imaginilor camerelor de supraveghere, doamna Lin ar fi ieşit cu acesta din magazin.

În pofida faptului că asupra lor nu s-a găsit nimic, aceştia au fost duşi într-un birou al poliţiei din aeroport, unde au fost interogaţi, iar a doua zi de dimineaţă li s-a făcut cunoştinţă cu translatorul.
Acesta i-a dus la poliţia locală, dar singurul lucru despre care au vorbit a fost suma de care dispun pentru a fi eliberaţi. În final cei doi au plătit 600 de lire (695 de euro) şi respectiv 3.400 de lire (3.900 de euro), după care au primit o hotărâre judecătorească potrivit căreia, nu existau suficiente dovezi pentru reţinerea lor în continuare şi au fost lăsaţi să plece.
Tony, un translator care lucrează part-time pentru poliţia thailandeză, suspectat că ar fi de fapt implicat în întreaga procedură de estorcare şi intimidare, a declarat că anul acesta a „ajutat” circa 150 de străini care au avut necazuri cu poliţia, iar uneori face acest lucru fără comision.
Mai multe plângeri către autorităţile thailandeze arată clar că pasagerii sunt reţinuţi în mod regulat în aeroport pentru presupuse furturi din magazinele dutyfree, pentru ca ulterior să fie obligaţi să plătească diferite sume de bani pentru a fi eliberaţi. Ambasada daneză a declarat că unul dintre cetăţenii săi a fost supus recent unei proceduri similare, iar la începutul lunii o cercetătoare irlandeză a reuşit să fugă din ţară împreună cu soţul şi fiul în vârstă de un an, după ce a fost arestată la aeroport şi acuzată că ar fi furat 17 lire sterline (19 euro). Ambasada britanică şi-a avertizat la rândul său cetăţenii care folosesc aeroportul din Bangkok să nu atingă articolele din magazine înainte de a le plăti, întrucât acest lucru s-ar putea solda cu arestarea şi încarcerarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here