
În pofida faptului că asupra lor nu s-a găsit nimic, aceştia au fost duşi într-un birou al poliţiei din aeroport, unde au fost interogaţi, iar a doua zi de dimineaţă li s-a făcut cunoştinţă cu translatorul.
Acesta i-a dus la poliţia locală, dar singurul lucru despre care au vorbit a fost suma de care dispun pentru a fi eliberaţi. În final cei doi au plătit 600 de lire (695 de euro) şi respectiv 3.400 de lire (3.900 de euro), după care au primit o hotărâre judecătorească potrivit căreia, nu existau suficiente dovezi pentru reţinerea lor în continuare şi au fost lăsaţi să plece.
Tony, un translator care lucrează part-time pentru poliţia thailandeză, suspectat că ar fi de fapt implicat în întreaga procedură de estorcare şi intimidare, a declarat că anul acesta a „ajutat” circa 150 de străini care au avut necazuri cu poliţia, iar uneori face acest lucru fără comision.
Mai multe plângeri către autorităţile thailandeze arată clar că pasagerii sunt reţinuţi în mod regulat în aeroport pentru presupuse furturi din magazinele dutyfree, pentru ca ulterior să fie obligaţi să plătească diferite sume de bani pentru a fi eliberaţi. Ambasada daneză a declarat că unul dintre cetăţenii săi a fost supus recent unei proceduri similare, iar la începutul lunii o cercetătoare irlandeză a reuşit să fugă din ţară împreună cu soţul şi fiul în vârstă de un an, după ce a fost arestată la aeroport şi acuzată că ar fi furat 17 lire sterline (19 euro). Ambasada britanică şi-a avertizat la rândul său cetăţenii care folosesc aeroportul din Bangkok să nu atingă articolele din magazine înainte de a le plăti, întrucât acest lucru s-ar putea solda cu arestarea şi încarcerarea.