Numărul popririlor pe pensie, în scădere

306

Suntem în plin sezon de toamnă astfel că pensionarii gorjeni cu venituri mici se gândesc cu groază la venirea sezonului rece, când costurile la întreţinere vor creşte, mulţi aflându-se în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, dările către stat, ratele la bănci. Din fericire, în septembrie, numărul popririlor pe pensiile gorjenilor a fost puţin în scădere faţă de luna august.

Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, în luna august nu mai puţin de 2.200 de pensionari gorjeni au avut înfiinţate popriri pe pensii. Astfel, cei care nu şi-au plătit datoriile la stat, sau la bănci, au rămas fără cel puţin o treime din pensie. Reţinerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din pensia aflată în plată până la recuperarea totală a debitului.
“Dacă în august, am avut înfiinţate 2.200 de popriri, la finele lui septembrie, în dosarele Casei Judeţene de Pensii Gorj, se aflau cu popriri pe pensii un număr de 2.165 de pensionari, iar sumele reţinute pensionarilor pentru datoriile neplătite se ridică la valoarea totală de 392.734 de lei, date ce se înregistrau în evidenţele noastre la 30 septembrie”, a declarat directorul adjunct al instituţiei judeţene.

Datorii diverse pentru pensionari
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
“Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Este de menţionat că, faţă de luna august, numărul popririlor a scăzut în septembrie cu peste 20, însă ne aşteptăm la creşteri semnificative lunile viitoare, odată cu instalarea sezonului rece, când pensionarii vor avea mult mai multe cheltuieli”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here