Numărul persoanelor diagnosticate cu TBC, în creştere

353

Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru există sute de persoane suferinde de tuberculoză. Cifrele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj arată o ușoară creștere a îmbolnăvirilor, numai pe parcursul anului trecut confirmându-se 233 de cazuri noi.

Pe parcursul anului 2016, în Dispensarul TBC s-au confirmat 203 cazuri de TBC, iar în anul anterior au fost confirmate 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul 2016, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 18 gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2016, în Gorj au rămas în evidențe 203 bolnavi de tuberculoză. În cursul anului 2017, alte 233 de cazuri noi au fost confirmate.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili este o boală curabilă.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here