Numărul persoanelor diagnosticate cu TBC, în creştere

604

Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru există sute de persoane suferinde de tuberculoză. Cu toate acestea, cifrele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj arată o ușoară scădere a îmbolnăvirilor.

Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 203 cazuri de TBC, iar în anul anterior au fost confirmate 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul 2016, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 18 gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2016, în Gorj au rămas în evidențe 203 bolnavi de tuberculoză.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, Strategia Naţională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Scopul acesteia este reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Strategia va fi finanţată prin 145 milioane de lei din fonduri structurale din exerciţiul financiar 2014-2020, 46 milioane de lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane de lei provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei, alocări de la bugetul de stat, alte finanţări rambursabile şi nerambursabile.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here