Numărul deceselor cauzate de rujeolă continuă să crească

426

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 23.03.2018 este 11.569, din care 45 de decese. În săptămâna 19.03 – 23.03.2018 au fost raportate încă 257 de cazuri nou confirmate în 23 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală.
Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii.
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik.
Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.
Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei.
Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu.
Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamolul. În cazul apariţiei complicaţiilor, este necesară spitalizarea. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.

45 de decese, cauzate de rujeolă
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 23.03.2018 este 11.569, din care 45 de decese. În săptămâna 19.03 – 23.03.2018 au fost raportate încă 257 de cazuri nou confirmate în 23 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din fericire, în judeţul Gorj nu a fost înregistrat niciun deces, însă pe parcursul anului trecut au fost confirmate 196 cazuri de rujeolă.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here