Numărul copiilor abandonaţi, în creştere

170

maternitateLa nivelul judeţului Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent s-au înregistrat două cazuri de copii abandonaţi. Anul trecut, în atenţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a intrat un singur caz de abandon. Prin urmare, tendinţa de creştere a numărului de copii abandonaţi, înregistrată la nivelul ţării, se confirmă şi la nivelul judeţului nostru.

Cauzele abandonului bebeluşilor sunt multiple. Criza economică, dar şi lipsa educaţiei, le determină pe tot mai multe mămici să-şi lase copiii în maternităţi, sau, mai grav, să-i arunce pur şi simplu, ca pe nişte obiecte nefolositoare.

Doi băieţei abandonaţi, în 2011

În acest an, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost abandonat un băieţel. O altă gorjeancă şi-a lăsat bebeluşul într-o maternitate din Capitală. Ambele cazuri au intrat în atenţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Ce măsuri s-au luat în aceste situaţii, ne-au spus reprezentanţii DGASPC Gorj: „la nivelul judeţului Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj s-au înregistrat două cazuri de abandon. Un nou-născut de sex masculin, născut la domiciliu, în Târgu-Jiu, internat la 30 de minute de la naştere în spital, a fost abandonat de către mama sa în secţia Maternitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Imediat după internare, mama sa a plecat din spital. Mama a fost identificată de organele de poliţie, dar nu a vrut să se întoarcă în spital, refuzând găzduirea împreună cu copilul nou-născut, pe o perioadă determinată, într-un centru maternal din subordinea DGASPC Gorj. A relatat că doreşte să-şi dea copilul spre adopţie, solicitând o măsură de protecţie în interesul copilului. Pentru copil s-a instituit plasament la un asistent maternal profesionist”. Cel de-al doilea caz, potrivit aceleiaşi surse, „este un nou-născut de sex masculin, la sfârşitul lunii iulie; a fost părăsit, a treia zi de la naştere, de mama sa în Maternitatea Bucur, sector 4 Bucureşti. Mama are domiciliul legal în Târgu-Jiu. În prezent se fac demersuri pentru identificarea mamei. Copilul se află în Maternitatea Bucur, până la atingerea greutăţii normale, la naştere având greutatea de 2.000 grame. Urmează să se ia masurile legale în interesul copilului”.

Un singur bebeluş abandonat, în 2010

În anul 2010, la nivelul judeţului Gorj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a înregistrat un singur caz de abandon. „Un copil de sex feminin, de aproximativ 10 zile, a fost abandonat la o ghenă de gunoi de pe raza oraşului Târgu-Jiu, judeţul Gorj. Mama fetiţei nu a fost identificată. Pentru copil s-a instituit plasament în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Astfel, dacă pe parcursul anului 2010 s-a înregistrat un singur caz de abandon, iar în 2011 avem deja două şi încă mai sunt cinci luni de zile până la sfârşitul acestui an, fiind destul de probabil să mai apară asemenea situaţii, este pertinent să spunem că şi la nivelul judeţului Gorj sunt în creştere cazurile de abandon ale bebeluşilor.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here