Numărul cazurilor de rujeolă, în scădere

288

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a monitorizat mai multe cazuri de rujeolă, în ultimele trei luni înregistrându-se o scădere a numărului copiilor diagnosticați cu această boală. În ianuarie au fost confirmate 16 cazuri, în februarie 10, iar în martie 5. Cât privește situația imunizării copiilor, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj susține că sute de micuți au fost vaccinați, iar la nivelul județului mai sunt 1301 doze ROR.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în luna decembrie, la nivelul județului nostru au fost confirmate 7 cazuri, iar în prima lună a anului în curs, 16 cazuri au fost confirmate. „În prima lună a anului am avut 16 cazuri de rujeolă, în februarie au fost 10 cazuri, iar în martie 5”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului.
Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.

Vaccin asigurat în Gorj
Intrarea în contact cu virusul rujeolic duce aproape automat la îmbolnăvire. Vaccinarea îi protejează pe copii de această boală. Tocmai de aceea, specialiștii în sănătate susțin imunizarea micuților. „În februarie au fost catagrafiați 198 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, restanțieri fiind 170 și imunizați 143; la 12 luni am avut 141 catagrafiați, 548 restanțieri și 189 vaccinați; la 5 ani avem 213 catagrafiați, 805 restanțieri și 272 vaccinați, iar la 7 ani avem 907 catagrafiați și 224 vaccinați”, a precizat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Cât privește stocul de vaccin ROR, la ora actuală mai sunt 1301 doze, care se află la medicii de familie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here