Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până vineri este de 8.982, cu 45 mai multe decât săptămâna trecută, din care 33 de decese, potrivit unei informări publicate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar) boala este mortală, informează INSP. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, se mai arată pe site-ul Institutului de Sănătate Publică.
Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până vineri este de 8.982, cu 45 mai multe decât săptămâna trecută, din care 33 de decese. Cele 33 de decese au fost înregistrate astfel: nouă în județul Timiș, șase în Arad, șapte în Dolj, trei — Caraș Severin, câte un deces în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe, cele mai multe — 1.226 — în județul Timiș, 1.111 în Caraș-Severin și 1.014 în Arad.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
Mobilizare exemplară în Gorj
Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă faptul că, la nivelul județului nostru, mobilizarea în lupta împotriva extinderii epidemiei de rujeolă a fost una exemplară. Din cele 179 de cazuri înregistrate, nu s-a semnalat niciun deces. Și la capitolul vaccinare stăm bine, după cum precizează Marius Boeriu, directorul DSP Gorj. Pe raza județului Gorj nu au existat, de la debutul epidemiei de rujeolă, probleme în ceea ce privește distribuția vaccinului ROR, existând doze suficiente pentru distribuirea lunară către medicii de familie. Există și în prezent doze suficiente pentru vaccinarea copiilor, conform calendarului de vaccinare recomandat de Ministerul Sănătății, precum și pentru recuperarea restanțierilor la vaccinarea ROR. La nivelul județului Gorj, rețeaua medicilor de familie acoperă întreg mediul urban și rural din județ, fiind 199 medici vaccinatori în contract cu DSP, astfel încât nu se pune problema lipsei accesibilității la servicii medicale.
M.S.