Numărul avorturilor la cerere, în creştere

1068

Statistic vorbind, patru din o sută de tinere devin mame înainte de a împlini 18 ani. Statisticile sunt chiar mult mai îngrijorătoare când vine vorba despre întreruperile de sarcină în rândul tinerelor. La nivelul judeţului Gorj, pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.434 întreruperi de sarcină, dintre care 989 la cerere. La acestea se adaugă alte 87 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. 92 dintre întreruperile de sarcină la cerere au fost efectuate la fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Medicii spun că riscurile la care se supun aceste tinere sunt numeroase.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj relevă faptul că în 2013, numărul gravidelor nou depistate a fost 2.335, 1.308 provenind din mediul urban şi 1.022 din mediul rural. Dintre acestea, 268 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar zece sunt minore sub 15 ani. Mai mult de jumătate dintre gravidele anului trecut au apelat la medici pentru a le fi întrerupte sarcinile. „Pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.434 întreruperi de sarcină, dintre care 989 la cerere. La acestea se adaugă alte 87 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. În rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani s-au înregistrat 92 întreruperi de sarcină la cerere”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Dr. Şorop: „Riscurile pot să apară imediat, dar şi tardiv”
Medicul specialist Obstetrică – Ginecologie, Bogdan Şorop spune că, din experienţa cazurilor de care s-a ocupat, tinerele aleg să renunţe la sarcinile nedorite pentru că nu doresc să îşi compromită viitorul. „Faptul că a fost un accident şi ele nu au o stabilitate sentimentală şi financiară, că sunt prea tinere şi nu vor să îşi compromită viitorul, le determină să avorteze. De regulă, părinţii nu ştiu de existenţa sarcinii”, precizează ginecologul Şorop.
Specialiştii atrag atenţia tinerelor că se supun unor riscuri deloc de neglijat atunci când aleg să-şi întrerupă sarcina. „Dacă întreruperea de sarcină s-ar produce sub 5 săptămâni de amenoree ar exista două riscuri majore: în primul rând, în urma dilatării colului uterin să apară ulterior insuficienţa cervico istmică, adică la o sarcină ulterioară să apară probleme gen scurtarea colului, să nu se poată duce o sarcină la termen; în al doilea rând, fiind o sarcină mult prea mică, embrionul de câţiva milimetri, există riscul să nu se elimine embrionul şi să rămână pe loc, rămânând în evoluţie sarcina.  De asemenea, riscurile clasice ale chiuretajului sunt: perforaţia, hemoragie,  sterilitate, infecţia sistemică în urma contaminării cavităţii uterine cu microbi existenţi în vagin, complicaţii ale anesteziei, embolia cu trombi,  tulburări psihice, tulburări menstruale, probleme de imunizare la cele cu Rh negativ. Riscurile cresc odată cu vârsta gestaţională. Sunt riscuri care apar imediat, precoce şi tardiv”, explică Bogdan Şorop, medic specialist Obstetrică – Ginecologie.
În ultimii ani, la nivelul ţării noastre a crescut destul de mult şi numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani. Copilele ajung să aibă relaţii sexuale atât cu băieţi de vârsta lor, precum şi cu persoane mai în vârstă, fie sunt violate, fie se prostituează pentru a câştiga bani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here