Numărul avorturilor, în creştere

357

Anual, peste o mie de gorjence renunţă la sarcinile nedorite. Numai în primul semestru al acestui an, la nivelul judeţului nostru s-au înregistrat nu mai puţin de 977 de întreruperi de sarcină, după cum reiese din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. De asemenea, în ultima perioadă s-a observat o creştere a numărului avorturilor făcute în spital, fapt pus pe seama preţurilor practicate de unităţile sanitare în comparaţie cu cele din cabinetele private.

La ora actuală, produsele contraceptive sunt accesibile atât femeilor care au bani pentru a le cumpăra, cât si celor cu venituri modeste. Acestea din urma beneficiază de un program al Ministerului Sănătăţii prin intermediul căruia pot primi pilule contraceptive, prezervative sau chiar sterilete la preţ simbolic. Cu toate acestea, mii de femei recurg la avort în fiecare an, atât în cabinetele de ginecologie din spitale, policlinici, cât şi la cabinetele private.

Sute de avorturi în mediul rural
La nivelul judeţului nostru, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primul semestru al anului în curs au fost înregistrate aproape o mie de avorturi. „Pe parcursul semestrului I al anului 2012, am avut un total de 977 de avorturi. Pe categorii de vârstă acestea sunt repartizate după cum urmează: trei cazuri la fete de până în 15 ani, 57 de cazuri la categoria 15-19 ani; 158 cazuri la 20 – 24 ani, 181 avorturi la 25-29 ani, 280 la femei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 ani; 208 la 35-39 ani, 81 cazuri la 40-44 ani, 8 cazuri la 45-49 ani şi un caz la 50 şi peste 50 de ani. Din totalul de 977 lei, 517 cazuri sunt din mediul rural”, a explicat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj. Un lucru de-a dreptul îngrijorător este faptul că a scăzut palierul de vârstă al gorjencelor care vin la spital pentru a face avort. Minorele au nevoie de consimţământul părinţilor pentru a face o întrerupere de sarcină. „A scăzut vârsta fetelor care fac avorturi. Motive pot fi diverse. Cert este că minorele vin însoţite de părinţi, pentru că este nevoie de consimţământul lor pentru a le putea face întrerupere de sarcină”, menţionează Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Peste 50 de avorturi într-o lună, la SJU
Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, numărul avorturilor efectuate de la începutul lunii septembrie până pe 10 octombrie depăşeşte 50. „De al 1 septembrie până pe 10 octombrie la unitatea noastră s-au înregistrat 16 avorturi incomplete şi 35 legale, adică la cerere”, a confirmat Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. În ultima perioadă, tot mai multe gorjence apelează la ginecologii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu pentru a scăpa de sarcinile nedorite. Creşterea numărului acestora se poate pune pe baza faptului că preţul practicat de spital pentru un avort este mult mai mic decât la privat. “În spital a crescut numărul avorturilor din cauza crizei, pentru că la noi preţurile sunt mai mici decât la cabinetele private. Se fac întreruperi de sarcină până la maxim 14 săptămâni. Preţul este de 120 lei, la care se adaugă şi consultaţia de 20 lei, dacă pacienta nu are bilet de trimitere de la medicul de familie”, preciza Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Ginecologii recomandă contracepţia
Avorturile sunt mult mai scumpe decât orice metode contraceptive. Mai mult decât atât, trauma fizică, dar mai ales cea psihică pe care o creează o întrerupere de sarcină ar trebui să convingă orice femeie să facă tot ce este posibil pentru a evita un asemenea eveniment. Ginecologii le sfătuiesc pe gorjence să se adreseze Cabinetului de Planning Familial, sau specialiştilor din spitale ori cabinete private, pentru a fi informate şi sfătuite asupra metodelor contraceptive care li se potrivesc şi care le vor feri de sarcini nedorite.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here