Număr alarmant de ordine de protecție provizorii emise anul trecut

1405

S-a încheiat un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. În 2019, la nivel național, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 165 au fost aplicate în județul Gorj: 115 în mediul rural și 50 în mediul urban.
,,Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Cea mai parte a ordinelor de protecție provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane și 77 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 66% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.
De asemenea, anul trecut, instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție. Cele mai multe (7.146) au fost emise la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului și 175 la solicitarea altor instituții.
În ceea ce privește faptele penale din domeniul violenței domestice, în 2019, față de anul precedent (2018), au fost înregistrate scăderi cu peste 64% la infracțiunile de exploatarea cerșetoriei și cu peste 12% la cele privind folosirea unui minor în scop de cerșetorie, cu 36% la cele de vătămare corporală, cu peste 21% la tentativă de omor, cu 16% la faptele de corupere sexuală a minorilor, cu peste 12% la loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și cu peste 5% la abandon de familie. De asemenea, sunt în scădere faptele de șantaj (cu peste 9%) și determinarea sau înlesnirea sinuciderii (cu 100%). Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni (aproape 78%) s-au comis la domiciliul subiecților”, se precizează într-un comunicat al IGPR.
Pentru a veni în sprijinul victimelor, acum un an, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată, fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.
,,Astfel, la sfârșitul anului 2018, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane”, se mai precizează în comunicatul Poliției Române.
În județul Gorj, cel mai grav caz de violență în familie a fost înregistrat în luna noiembrie, când un bărbat a fost acuzat că și-a lovit cu levierul soția însărcinată. La scurt timp, Judecătoria Târgu-Jiu a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, pe o perioadă de 30 zile. Femeia de 29 de ani din Bălănești, însărcinată în 31 de săptămâni, care a fost bătută de soțul ei cu levierul şi înjunghiată în picior, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu-Jiu. Scandalul a avut loc în autoturismul celor doi, la Drăgoieni, iar un martor a sesizat Poliția. ,,Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că un bărbat de 37 de ani, din comuna Bălănești, aflându-se pe raza localității Drăgoieni, pe fondul unui conflict spontan generat de gelozie, ar fi exercitat acte de violență asupra soției sale, în vârstă de 29 de ani, din localitatea Bălănești. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violență în familie”, potrivit reprezentanților IPJ Gorj. Medicii și polițiștii au descoperit, în urma analizelor, că agresorul s-ar fi aflat sub influența stupefiantelor. Ancheta a fost coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au susținut că sarcina a fost pusă în pericol, în urma loviturilor primite de femeie.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.