Număr alarmant de incendii de vegetație uscată, în Gorj

328

Pompierii gorjeni au avut parte de un weekend de foc, la propriu. Sâmbătă și duminică, mai multe echipaje de intervenţie ale ISU Gorj au intervenit pentru stingerea a 48 incendii de vegetaţie uscată, care au avut loc în municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşele Novaci, Bumbeşti-Jiu şi Tismana şi comunele Teleşti, Scoarţa, Runcu, Dăneşti, Bălăneşti, Padeş, Muşeteşti, Aninoasa, Negomir, Crasna, Săcelu, Licurici, Cruşeţ, Berleşti, Ciuperceni, Câlnic, Cătunele, Broşteni, Mătăsari şi Samarineşti.
”Au ars aproximativ 347 hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Cauza probabilă a incendiilor este flacără – focul deschis. Având în vedere numărul mare al intervenţiilor de vegetaţie uscată se impune respectarea principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice anotimpului: activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112! Nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale”, avertizează reprezentanții ISU Gorj.
Cei care nu vor lua măsuri pentru stingerea jarului rezultat în urma arderii vegetaţiei uscate riscă să primească o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
Pentru arderea vegetaţiei uscate fără obţinerea permisului de lucru cu foc și neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum și neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului, este prevăzută amenda cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here