Întotdeauna când suntem surprinși până la uimire de ceva exclamăm că așa ceva nu s-a mai pomenit. Din fericire, de multe ori suntem surprinși plăcut de noutățile din domeniul științei, tehnicii, telefoniei, broadcasting-ului, informaticii, biologiei, cucerirea cosmosului etc., care ne fac viața mai frumoasă, mai ușoară. E adevărat că mai pierdem din entuziasm când constatăm că acestea vin la pachet cu unele efecte dăunătoare, dar socotind iese cu plus. Nu de acestea ne-am propus să scriem, ci despre faptul că am ,,supărat” natura și modul natural de desfășurare a proceselor și fenomenelor, deformând cu de la noi putere matricea firească creată de Absolutul Divin. E posibil ca unele dintre activitățile pământenilor să fi supărat și pe Creatorul Suprem. Ce ne-o fi apucat să ajungem la ucidere ca punct culminant al răutății în escaladare?
Ce ne-o fi apucat să otrăvim produsele care urmează a ne fi hrană?
Ce ne-o fi apucat să furăm mult mai mult decât ne trebuie să trăim decent în detrimentul unei largi categorii de populație care mor prematur de sărăcie, de boală, de frig? Nu avem nici măcar milă de aceștia?
Ce ne-o fi determinat să neglijăm educația și pregătirea tinerei generații pentru viață? Și multe altele ne-au apucat.
Toate acestea le numim păcate mari, inspirați de învățăturile biblice. Reiterăm și aici avertizarea patriarhului bisericii ortodoxe ruse, Kiril, că dacă vom face tot mai multe păcate ne apropiem de apocalipsă. Una din ,,supărările” mari ale naturii se datorează poluării (sau altor motive pe care nu le știm) și aceasta este evoluția îngrijorătoare a climei, care devine tot mai aspră și pe alocuri ucigătoare. E suficient să observăm ce se întâmplă pe la noi în ultimele luni, când alternanța caniculă-ploi torențiale ne face să vorbim de inundații catastrofale, grindină nemaivăzută, tornade devastatoare, case și culturi agricole distruse, victime umane și pierderi de animale – într-un cuvânt dezastru. Toate acestea vin pe fondul unei crize economice și umanitare creată de epidemia de coronavirus. Să ne aruncăm o privire pentru a vedea ce se întâmplă în Europa. În Cehia, Belgia și Germania furia naturii a atins cote nemaiîntâlnite. Apele învolburate au atins 4-6 m înălțime, distrugând autoturisme, drumuri, poduri și culminând cu dislocarea caselor pe care le-au purtat la vale ca pe o jucărie. Am zice că așa ceva nu se poate întâmpla, dar am văzut imaginile la televizor. Bilanțul victimelor umane era la un moment dat de peste 150 de morți și peste 1500 dispăruți. Oamenii de știință, specialiștii în previziunile meteorologice spun că este posibil să se topească ghețarii de la pol cu consecințe catastrofale pentru planetă, în sensul că mările și oceanele ,,se vor înălța” cu 10-12 m. Să ne imaginăm câte plaje și câte așezări riverane vor fi acoperite de ape, câte victime umane vor fi. Toate acestea ne amintesc de potopul lui Noe, ne fac să gândim la apocalipsă. Ultima dorință a celebrei prezicătoare din Balcani, baba Vanga, a fost ca omul să fie mai bun. Ea precizase anterior că mulți oameni sunt răi și nu se împacă bine cu natura. Pe cei ce-i simțea răi nici nu-i primea la celebrele sale ședințe organizate, unde primea oameni nevoiași și-i ajuta. La întrebarea fundamentală, dacă va dăinui omenirea în viitor, răspunsul ei a fost ,,da”, dar a adăugat imediat că vom trece prin catastrofe. Printre multele sale previziuni a fost și aceea că în anul 2023 se vor topi unii ghețari de la pol și astfel va crește nivelul mărilor și oceanelor. În ceea ce ne privește, noi am atras atenția asupra unei posibile apocalipse prin coloana frântă (,,Evoluție”), operă artistică aflătoare în cunoscuta ,,Grădină a lui Ion”, adăugând imediat un punct de vedere optimist, potrivit căruia evoluția vieții va continua la infinit. Nu e târziu să luăm măsuri deoarece destinele noastre (Karma noastră) pot fi influențate. Chiar dacă au apărut fenomene amenințătoare care nu s-au mai pomenit, noi ne însușim punctul de vedere al filozofiei chineze Shung Fei, care susține că destinul nostru nu este implacabil, că omul și-l poate influența prin gândirea și acțiunile sale raționale. Așadar avem șanse. Depinde de noi …
Ion Mălăescu