Nu mai are mașina din 2017, dar a fost amendat pentru lipsa rovinietei

4530

Și-a vândut mașina în urmă cu aproape patru ani, dar a fost amendat în primăvara lui 2021 pentru că autoturismul a fost surprins în trafic, în județul Gorj, fără a avea rovinietă.

Fostul proprietar al mașinii, de loc din județul Galați, a dat în judecată Compania Națională de Drumuri, solicitând anularea amenzii primite în martie 2021.
Bărbatul a dovedit cu acte că autoturismul depistat că a circulat fără rovinietă a fost vândut în luna octombrie 2017.
Fiindcă actualul proprietar nu a înmatriculat mașina, gălățeanul l-a dat în judecată, pentru ca instanța să îl oblige să înmatriculeze autoturismul pe numele său. El a depus la dosar contractul de vânzare-cumpărare al autovehiculului, precum și dovada radierii acestuia din evidențele fiscale.
CNAIR s-a apărat în instanță, spunând că are obligația legală de a da amenzi numai pe baza datelor furnizate de MAI, fără a avea acces la o altă bază de date.
Mașina a fost surprinsă circulând în decembrie 2020 pe DN 66, localitatea Drăguțești, județul Gorj, fără a deține rovinietă valabilă, motiv pentru care a fost aplicată o amendă în valoare de 250 de lei, cuantumul minim prevăzut de lege.
Instanța a admis, zilele trecute, cererea fostului proprietar al mașinii. Prin urmare, a fost anulat procesul verbal de contravenție, iar sancțiunea aplicată a fost înlăturată.
„Prin decizia 4/2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs în interesul legii, obligatorie potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, s-a arătat că în situația în care s-a transmis dreptul de proprietate asupra autoturismului, dar nu s-a dispus radierea acestuia din baza de date a Ministerului Administrației și Internelor, relevante sunt dispozițiile art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, potrivit cărora responsabilitatea achitării tarifului de utilizare și a deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români”, a motivat instanța.
Cu alte cuvinte, în cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here