Nu există produse tradiţionale ecologice în Gorj

284

Producătorii gorjeni nu se grăbesc să îşi ateste produsele tradiţionale ecologice deşi la nivelul judeţului Gorj este cunoscut faptul că avem o brânză de calitate superioară la Crasna şi la Novaci. Mai multe motive se pare că îi fac pe producători să nu acrediteze un brand.

La ora actuală în judeţul Gorj nu există nici măcar un producător care să solicite certificarea de produse tradiţionale şi ecologice. Deşi în centrul municipiului Târgu-Jiu se organizează des târguri tradiţionale cu bucate tradiţionale şi ecologice, alimentele nu provin de la producătorii locali ci de la producătorii naţionali. “Noi am încercat să facem eforturi, putem să spunem că avem o brânză de calitate la Crasna, la Novaci dar nimeni nu vrea să îşi acrediteze acest brand. Nu este greu să obţi autorizaţia dar este grea munca din spate, certificarea calităţii produselor, analize de laborator care se pot face în laboratoarele noastre sau în cele ale DSP. De asemenea este foarte greu şi din punct de vedere al banilor”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
Cei care vor ca produsele lor să fie înregistrate ca produse tradiţionale şi să poarte însemnul specific trebuie să depună o cerere la DADR Gorj şi să respecte numeroase condiţii precum: produsul trebuie să fie fabricat din materii prime tradiţionale şi să fie produs conform unei reţete şi metode de prelucrare tradiţională şi să se distingă în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Caietul de sarcini, care însoţeşte cererea de certificare, trebuie să conţină cel puţin numele şi descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi caracteristicilor materiei prime şi ale ingredientelor utilizate sau a metodei de preparare, cu referire la tradiţionalitatea acesteia.
„Cei care au venit cu acele târguri tradiţionale, nu pot funcţiona fără acordul nostru şi tot timpul vin şi ne solicită gorjeni care să intre în circuitul lor al producătorului naţional de alimente tradiţionale. Au toată deschiderea instituţiei noastre şi îi vom sprijini pe toţi cei care vor să intre pe piaţă cu produsele tradiţionale, pe componenta noastră a laboratorului, cât ne permitem să facem analizele”.

Târgurile tradiţionale, un real succes
La târgurile cu produse tradiţionale din municipiu de fiecare dată sunt prezenţi producători naţionali, exclus gorjeni, care îşi etalează cu mare mândrie pe standurile lor caşul afumat, caşcavalul de casă, costiţă de oaie, brânză de burduf, telemea de oaie, pastramă, cârnaţi de oaie, slănină fiartă cu usturoi şi multe altele. Desigur, localnicii nu trec fără să cumpere măcar câteva sute de grame din cele expuse.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here