Noutăţi legislative pentru inspectorii de muncă gorjeni

358

itm 2Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a început să pună în aplicare două noi legi apărute în această lună, şi care aduc modificări privind sancţiunile aplicate, noi atribuţii ale inspectorilor de muncă, precum şi modul cum se vor prezenta în control aceştia.

George Romanescu, directorul ITM Gorj, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că instituţia şi angajaţii săi au luat cunoştinţă despre două noi legi importante şi anume Legea 51 din 21 martie 2012 care modifică Legea 108/1999 şi Legea 41/2012 prin care se spune că administrarea creanţelor bugetare privind comisionul datorat până la data de 31 decembrie 2010 rămâne tot în sarcina ITM. „Iniţial, apăruse o altă hotărâre prin care se spunea că de acest lucru se ocupă Direcţia Generală a Finanţelor Publice, dar acum legiuitorul a transmis faptul că noi avem obligaţia să ne ocupăm de aceste creanţe care au fost până la data de 31 decembrie 2010. Pot spune că la nivelul ITM Gorj avem activi 5.599 de angajatori, 70.883 de salariaţi activi şi avem debitori în număr de 449 la 29 februarie 2012 cu o sumă restantă de 18.591 lei. În această lună, am recuperat de la 30 de angajatori suma de 2.955 lei, deci mai avem de recuperat de la 419 angajatori suma de circa 15.000 lei”, a precizat şeful ITM Gorj.

Cu insigna în control

În legătură cu Legea 51/2012, Romanescu a spus că o modificare constă în faptul că, de acum încolo, inspectorii de muncă au obligaţia să poarte asura lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc la exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege. De asemenea, dacă până acum contravenţia aplicată angajatorilor care împiedicau efectuarea unor controale de către inspectorii de muncă era curprinsă între 3.000 şi 10.000 lei, de data aceasta amenda s-a mărit, fiind cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei. „Totodată, dacă până în trecut pe Legea 108, amenda aplicată de inspectorii de muncă trebuia platită integral, pe noua lege se poate plăti în 48 de ore jumătate din ea. Noua reglementare prevede faptul că inspectorii de muncă au voie să intre la orice oră, în orice punct de lucru al persoanei fizice sau persoanei juridice. Atragem atenţia angajatorilor care au obstrucţionat inspectorii de muncă să îşi exercite atribuţiile, că pe lângă amenzile date, vom repeta în perioada următoare controalele, iar la acei angajatori care nu respectă dispoziţiile legale, vom lua măsurile în consecinţă”, a mai spus George Romanescu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here