Noutăți în regulamentul ONGM

1365

Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) a anunțat modificări în regulamentul Olimpiadei Naționale ”Gazeta Matematică”, privind organizarea etapei a II-a a competiției. Noile prevederi vizează situațiile în care apar suspiciuni de fraudă și sancțiunile ce vor fi aplicate în cazul elevilor a căror fraudă este dovedită.

Potrivit regulamentului competiției, etapa a II-a (locală) a Olimpiadei Naționale ”Gazeta Matematică”, organizată de SSMR, se va desfășura online, la data de 20 martie 2021, pe platforma Națională a Olimpiadei (https://olimpiada.viitoriolimpici.ro/), cu supraveghere video obligatorie. Aceasta se va organiza (prin sesiuni locale pe Google Meet, Zoom, Teams, etc.) la nivelul fiecărui județ (filială/centru de examinare), prin împărțirea în grupuri de câte 20-30 de elevi. Sesiunile pot fi organizate și de către profesorii elevilor calificați. ,,Neparticiparea la aceste întâlniri sau nedeschiderea camerei și a microfonului va duce la descalificarea elevului”, se precizează în regulament. În timpul probei elevii nu vor folosi telefoane sau căști. În cazul în care supravegherea nu este făcută centralizat, ci de profesorii elevilor participanți, aceștia vor trebui să pună la dispoziția comisiei județene/filialei link-ul pentru a putea verifica supravegherea.

Frauda, pedepsită cu descalificarea celor implicați și interzicerea participării la următoarele ediții
Organizatorii avertizează că tentativele de fraudă vor fi sancționate. Elevii implicați vor fi descalificați și nu vor mai putea participa la următoarele ediții ale competiției. ,,Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe Google Meet, Zoom, Teams etc.) ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a II-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada Gazetei în următorii ani. De asemenea, ei nu vor mai primi (eventualele) medalii SSMR decernate în competițiile viitoare”, se arată în regulament.

Cine merge la următoarea etapă
La etapa a III-a (națională) a competiției se vor putea califica 70-80 de elevi (în medie) din fiecare clasă; în cazul în care sunt mai mulți elevi (la egalitate) pe ultimele punctaje care asigură calificarea, numărul celor calificați poate crește, dar nu mai mult de 100 de elevi; în cazul în care numărul acestora este mai mare de 100, se vor organiza baraje (sub forma de interviu sau din nou online pe platforma ONGM). Se va califica direct din fiecare județ/sector) elevul care a obținut cel mai mare punctaj (din județul/sectorul respectiv), cu condiția ca acesta să fie de cel puțin 50% din punctajul maxim, dar mai mare sau egal decât punctajul elevului clasat pe locul 100 în clasamentul național. În cazul în care sunt elevi la egalitate (cu punctajul cel mai mare), comisiile locale vor organiza baraje pentru departajare. Ceilalți elevi calificați vor fi aleși în funcție de clasamentul național.
Comisia națională poate decide calificarea directă a unor elevi care nu au obținut punctaj de calificare, dar au obținut premii la olimpiade și concursuri internaționale importante. În funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa, la București, la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale. Mai multe detalii legate de Olimpiada Națională Gazeta Matematică sunt disponibile0 pe site-ul Societății de Științe Matematice din România: https://ssmr.ro/onm2021.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here