Noutăți în cadrul PTJ. „Vor aduce beneficii semnificative mediului de afaceri din Gorj”

1139

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a găzduit astăzi cea de-a doua întâlnire a Comitetului de Monitorizare al Programului Tranziție Justă (PTJ) pentru perioada 2021-2027.

Întâlnirea a adus numeroase noutăți și decizii-cheie luate pentru a îmbunătăți mecanismul de finanțare din cadrul PTJ. Printre cele mai importante, se numără: aprobarea Metodologiei și a criteriilor de evaluare și selecție a proiectelor, care urmează să fie incluse în apelul de proiecte pentru „Investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor, care susțin creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” din cadrul Programului de Tranziție Justă.

Totodată, în cadrul reuniunii s-a decis o modificare semnificativă, cu impact major: trecerea de la priorizarea codurilor CAEN eligibile la evaluarea proiectelor pe baza domeniilor de activitate. O altă decizie a vizat introducerea unui sistem de acordare a unui punctaj suplimentar pentru operatorii economici locali (detalii cu privire la acest punctaj suplimentar vor fi aprobate în următoarele zile prin procedura scrisă a Comitetului de Monitorizare).

„Cea mai importantă modificare decisă de Comitetul de Monitorizare al Programului Tranziție Justă, în opinia mea, a constat în creșterea pragului valoric minim pentru proiecte, de la 5 milioane de euro pe proiect la 8 milioane de euro pe proiect. Sunt bucuros să pot anunța că am inițiat această propunere în Comitet, iar colegii au votat aprobarea ei cu majoritate. Am convingerea că toate aceste modificări, propuse și aprobate, vor aduce beneficii semnificative mediului de afaceri din județul Gorj”, spune Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Ghidul beneficiarului și anexele aferente, în forma lor finală aprobată, vor fi publicate în luna octombrie a acestui an. Proiectele vor putea fi depuse pentru finanțare pe platforma electronică Mysmis începând cu luna decembrie 2023. Perioada de deschidere a apelului de proiecte va fi de 3 luni.

„Cred că județul Gorj are o oportunitate reală de dezvoltare economică și socială prin atragerea celor 537,2 milioane de euro alocate prin Programul Tranziție Justă! Voi negocia în continuare pentru Gorj și pentru gorjeni și nu voi trăda niciodată încrederea pe care gorjenii mi-au acordat-o”, a mai spus șeful CJ Gorj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here