Noul Mitropolit al Banatului, fost stareţ al Mănăstirii Lainici

301

Ioan Selejan este de la finalul săptămânii trecute noul mitropolit al Banatului. Selejan a fost însă timp de patru ani stareţ al Mănăstirii Lainici, loc în care a şi îmbrăţişat viaţa de monah.

Selejan a fost întronizat mitropolit al Banatului, duminică, în cadrul slujbei speciale săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Timișoara de Patriarhul Daniel. Scaunul de mitropolit a rămas vacant după decesul, pe 28 septembrie, a ÎPSS Nicolae Corneanu, în vârstă de 93 de ani. Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951 în localitatea Petrani, județul Bihor și a ocupat funcția de episcop al Covasnei și Harghitei (1994-2014), fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul “Constantin Brâncuși” din Oradea și Facultatea de Instalații și Automatizări din București. După patru ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah.

Ierodiacon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana
A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică.
În anul 1994 a devenit arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim. Adunarea Națională Bisericească, în ședința din 11 ianuarie 1994, a hotărât înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, iar părintele Ioan a fost ales episcop al acestei eparhii, pe 12 iulie a aceluiași an. Pentru tăria și curajul său mărturisitor în acest ținut, unde românii sunt minoritari, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here