Noul Cod Penal a adus eliberarea a 6 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu

249

Şase deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu au fost eliberaţi odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Acesta prevede micşorarea pedepselor pentru anumite categorii de infracţiuni, cum ar fi înşelăciunea, corupţie şi prejudicierea statului.

Intrarea în vigoare a noului Cod Penal va duce la eliberarea a circa 400 de deţinuţi la nivelul întregii ţări. De la Penitenciarul Târgu Jiu au plecat acasă şase persoane, cărora li se aplică legea cea mai favorabilă.
De la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, 400 de deţinuţi vor fi eliberaţi, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
„Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale”, a subliniat ANP.
Conform sursei citate, la nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate.
Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situaţiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, daca este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi vor identifica orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile. „Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri”, estima ANP.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here