Noul an şcolar a adus amenzi comercianţilor de rechizite şi uniforme pentru elevi

322

Luna trecută a însemnat debutul anului şcolar 2015-2016 pentru elevii din judeţul Gorj, motiv pentru care comisarii Protecţiei Consumatorilor au derulat o serie de controale la comercianţii de uniforme şi rechizite şcolare.

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul III, în perioada 1 – 11 septembrie 2015, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor școlare. În ceea ce priveşte comercializarea rechizitelor şcolare au fost controlaţi 18 operatori economici, iar valoarea produselor găsite cu abateri a fost de 24.635,50 de lei. Oprite temporar de la vânzare au fost produse în valoare de peste 600 de lei, iar numărul avertismentelor aplicate a fost de cinci, în timp ce nouă comercianţi s-au ales cu amenzi în cuantum de 24.000 de lei. Tot 24.000 de lei a fost şi valoarea sancţiunilor aplicate de comisarii gorjeni de la Protecţia Consumatorilor pentru patru comercianţi de uniforme şcolare. Tot pe acest sector, s-au aplicat şi şapte avertismente celor 13 operatori economici supuşi verificărilor.
Controalele au urmărit informarea consumatorilor cu privire la produsele achiziţionate, traducerea în limba română a informaţiilor, respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor. De asemenea, la comercializarea uniformelor şcolare, controalele au urmărit ca produsele textile să fie puse la dispoziție pe piață numai cu condiția ca acestea să fie etichetate, marcate sau însoțite de documente comerciale cu respectarea Regulamentului (UE) nr. 1007 / 2011 (art. 4), mărcile comerciale sau denumirea întreprinderii pot fi indicate imediat înainte sau după descrierile compoziției fibroase textile menționate în regulament (art. 16 alin 2). De asemenea, la fiecare unitate verificată, comisarii CJPC Gorj au urmărit dacă placheta cu numărul de telefon Telefonul consumatorilor este afişată la loc vizibil, precum şi adresa şi datele de contact ale instituţiei CJPC Gorj, dar şi adresa site-ului oficial al ANPC.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here