Noua lege a adopțiilor a fost promulgată

293

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 8 aprilie, legea care prevede concediu de un an şi indemnizaţie lunară de 1.700 de lei pentru persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani, potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie. Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii privind procedura adopţiei, care a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii martie.

Potrivit modificărilor aduse legii de parlamentari, persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani pot opta pentru un concediu de acomodare de un an şi o de indemnizaţie lunară de circa 1.700 de lei acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu. „Persoana care adoptă un copil, la cerere, poate beneficia de un concediu de acomodare de maxim un an care include şi o indemnizaţie lunară în cuantum de 3,4 ISR”, prevede proiectul de lege iniţiat de Guvernul României şi adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional.
Actul normativ face mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor şi susţine demersurile de adopţie ale acestora, prin prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani şi revizuirea dispoziţiilor referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare.
Totodată sunt reduse termenele în care instanţa de judecată trebuie să soluţioneze cauzele pe care le presupune finalizarea unei adopţii, prin reducerea termenului de apel la 5 zile de la 30 cât este în prezent. De asemenea, proiectul de lege reduce termenul în care un copil devine eligibil pentru adopţia internaţională de la 2 ani la 1 an.

33 de minori, adoptați anul trecut în Gorj
Pe parcursul anului trecut și în 2016, până la ora actuală, 33 de minori din județul nostru au fost adoptați. În aceeași perioadă, 18 familii au fost atestate ca apte să adopte, pentru 24 de copii fiind deschisă procedura de adopție.
La ora actuală, 20 de copii sunt încredințați în vederea adopției, 38 se află în perioada de monitorizare post-adopție. În centrele subordonate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, la începutul acestui an, erau instituționalizați 282 de copii.

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care sunt decăzute din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here