Nouă gorjeni s-au tratat în Italia, Germania, Austria şi Franţa

164

De la începutul acestui an şi până în prezent, nouă persoane din judeţul nostru au beneficiat de tratamente efectuate în afara graniţelor ţării. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, cei mai mulţi pacienţi au optat pentru Italia, doi s-au tratat în Germania, unul în Austria şi unul în Franţa.

Tot mai multe persoane din judeţul nostru doresc să-şi trateze problemele de sănătate în spitalele din străinătate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, ei trebuie să completeze formularul european E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în acest an s-au emis formulare pentru Germania, Italia, Franţa şi Austria pe afecţiuni oncologice şi nu numai. „Au fost nouă cazuri, cinci fiind pentru Italia, două pentru Germania şi câte unul pentru Austria şi Franţa”, a confirmat Daniel Bondic, preşedintele CJAS Gorj.

22 cereri în 2012
În cursul anului trecut 22 de persoane din judeţul nostru au mers la spitale şi clinici din străinătate pentru a se trata, aproape dublu faţă de anul anterior, când au fost aprobate 12 cereri pentru tratament peste hotare. „Pe parcursul anului 2012 am avut 22 de cereri de la persoane care au efectuat tratamente în străinătate.”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Pentru a beneficia, prin intermediul CJAS, de un astfel de tratament este obligatoriu ca un medic de specialitate să confirme faptul că în România nu există posibilitatea ca persoana respectivă să fie tratată. Gorjenii trebuie să ştie, înainte de a începe să îşi caute drepturile medicale de cetăţean european, că Ministerul Sănătăţii nu acordă finanţare decât pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în România în acest moment.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here