Note maxime de la bacalaureat, contestate de Minister

501

bacNu mai puţin de 30 de lucrări de bacalaureat care în judeţul nostru au fost notate cu nota maximă, s-au întors de la Bucureşti ca fiind evaluate cu diferenţe între 1,50 şi 4 puncte.

Astfel, o parte din elevii care au luat examenul de bacalaureat cu note maxime la limba română sau la matematică şi care au intrat la facultate cu aceste medii, ocupă, poate, un loc pe care nu l-ar fi meritat.

Începând din acest an, primele 50 de lucrări, după notă, la probele de limba şi literatura română şi matematică, de la examenul de bacalaureat, sunt trimise la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării pentru reevaluare. Din judeţul nostru au fost trimise la Bucureşti 50 de lucrări de limba şi literatura română, din care 49 au fost notate cu 10, iar una cu 9,95. De la proba de matematică s-au trimis la minister nu mai puţin de 74 de lucrări, toate având nota maximă. Rezultatele în ceea ce priveşte reexaminarea lucrărilor de matematică nu au fost încă finalizate, dar cele de la limba şi literatura română sunt dezastruoase. Astfel, din totalul de 50, aproximativ 30 au fost trimise înapoi cu note modificate, evident mai mici, fiind diferenţe între 1,50 şi 4 puncte.
Profesorii cu pricina nu vor mai evalua lucrări
Până la 1 noiembrie va fi realizat un raport cu toţi profesorii corectori care au fost în comisiile de evaluare şi au notat respectivele lucrări. Deşi diferenţele dintre note sunt foarte mari, inspectorul şcolar general adjunct Camelia Bibere a declarat că măsura care va fi luată, dacă se va impune acest lucru, va fi neimplicarea respectivelor cadre didactice în evaluări, o perioadă de timp. Potrivit adjunctului, la evaluarea lucrărilor de limba şi literatura română au participat şi profesori care au doar definitivat precum şi debutanţi, deşi trebuiau să participe doar profesorii cu grade. Diferenţa mare dintre note ar putea fi şi o dovadă că s-a încercat şi reuşit o fraudare a examenului de bacalaureat, deşi Bibere spune că limba şi literatura română este o disciplină subiectivă. Inspectoarea recunoaşte totuşi că, dacă şi rezultatele de la matematică vor înregistra diferenţe la fel de mari atunci această variantă va fi luată în calcul. Totuşi, notele de la examen au fost deja validate, astfel că, practic, reevaluările sunt apă de ploaie.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here