Note de lector – În „STRIGĂT”, vulturul vorbește!

175

Cartea „STRIGĂT”, semnată de Sergiu Mischie și apărută la Compania Dan Puric, București – 2018, este o continuare a precedentului volum semnat de același autor – „VULTURUL DE MUNTE”.
Dacă în „Vulturul de munte”, autorul Sergiu Mischie prezintă viața sa în context socio-politic, în „Strigăt” face o sinteză a istoriei poporului român.
„Vulturul de munte” are ca laitmotiv iertarea, pe când „Strigăt” este un apel, o rugăminte adusă poporului român, îndemnându-l la TREZIREA CONȘTIINȚEI. Nearticularea strigătului vine de la izvoarele istoriei, ca un CRESCENDO, de parcă fiecare român își aude numele, un STRIGĂT ce vine de sus, din munte, de unde vulturul vorbește.
Din cele două scrieri răzbate o LUMINĂ puternică, o dragoste de BINE, ADEVĂR și FRUMOS.
„Vulturul de munte” este o frescă a societății românești, dar și a satului gorjean, o carte socio-politică, dar și psihanalitică.
Cititorul ajunge el însuși să-și pună întrebări, să se descopere, să-și amintească, să rememoreze propria viață.
Autorul își transpune gândurile în scris, într-un mod simplu, accesibil tuturor, dar pe nivele diferite de înțelegere.
Pământul românesc, limba română, poporul român formează împreună o ființă plină de demnitate, stare supremă la care nu se poate ajunge decât prin cunoașterea adevărului istoric, dezvoltarea calităților umane și anihilarea răului din noi. Autorul Sergiu Mischie pune semnul egal între A AVEA și A FI.
De asemenea, crează o întrepătrundere între lumea arhaică și cea actuală (modernă) din care nu lipsește femeia, ce seamănă cu personajele feminine din tragediile lui Euripide, primul care a scris despre libertatea și emanciparea femeii, dar și cu frământările sufletești ale femeii din operele lui Guy de Maupassant.
Această femeie este chiar mama autorului Sergiu Mischie, a cărei suferință purtată cu demnitate și curaj se poate vedea într-una din fotografiile din cartea „Vulturul de munte”, unde este alături de fiul său.
Sergiu Mischie face parte din ISTORIA NOASTRĂ.
Prof. MIHAELA VĂRZARU – București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here