Scandal la titularizarea dascălilor din Gorj, după ce un post de profesor de engleză a fost ocupat de o concurentă care, iniţial, a luat puţin peste nota patru. După ce a făcut contestaţie, candidata a luat încă vreo trei puncte şi a urcat pe primul loc, spre nemulţumirea contracandidatelor sale, care, ieri, au mers la Inspectoratul şcolar ca să ceară lămuriri.
Două profesoare nemulţumite de situaţia creată au venit ieri dimineaţă la Inspectoratul şcolar, unde au aflat că au făcut drumul degeaba întrucât instituţia nu a organizat concursul respectiv. Lucrările au fost corectate la Piteşti, iar acordarea unei note mai mari cu un punct decât cea iniţială presupune automat încă o comisie de control. Asta li s-a explicat celor două pretendente la singurul post titularizabil de engleză la Glogova. Candidata care iniţial era pe primul loc, cu 6.30, nu a mai făcut contestaţie, convinsă fiind că un punct se acordă extrem de greu, nota şapte fiind minimul necesar pentru a câştiga titularizarea. Nici celelalte concurente nu au mai contestat, dar cea de pe poziţia a şaptea, cu 4,52, a considerat că nu a fost notată cât trebuie şi, ca urmare, a contestat, reuşind „minunea”.
„Mi s-a părut o măgărie pe faţă. Să îţi baţi joc aşa de nouă oameni, care au susţinut un examen, mi se pare inadmisibil. Să vii de la peste 4 la peste 7 mi se pare prea mult”, spune Delia Gângu, profa care era, iniţial pe locul întâi şi care şi-a pierdut catedra la care spera să predea din nou la toamnă. Revoltată a fost şi colega ei cu care a venit la Târgu Jiu pentru a cere stoparea procesului de repartizare ce avea deja loc la Motru. „Înţeleg că au greşit cei care au corectat înainte, dar asta înseamnă că au greşit la toţi şi ar trebui să se reevalueze toate lucrările. Eu am luat 4,57 şi nu am mai făcut contestaţie, iar cea care a avut 4,52 a obţinut 7,25. Sunt două puncte şi 73 de sutimi. E ceva ciudat la mijloc. Dacă au greşit evaluatorii, putem avea suspiciunea, acum, că au greşit şi la noi”, a menţionat şi Alina Adrasz Hoară.
Cele două au fost primite ieri de inspectorul şcolar general Ion Iştfan, care le-a precizat însă că lucrările lor nu mai pot fi recorectate şi nici titularizarea pe post nu mai poate fi oprită, Inspectoratul nefiind organizatorul concursului. „Tot ce le mai rămâne de făcut e să se adreseze organelor abilitate, respectiv, Poliţie, Parchet… Noi nu organizăm examene de titularizare, iar lucrările sunt corectate altundeva. Situaţia relatată de dumnealor nu mă miră atât de mult pentru că ştiu că la Bac am avut o problemă asemănătoare, cu un elev de nota zece, punctat slab, din greşeală, iar după contestaţie nota i-a crescut foarte mult, tot aşa cu vreo trei puncte”, spune inspectorul şcolar general.
Cele două profesoare venite la Târgu Jiu vor trebui, cel mai probabil, să se împace cu situaţia creată şi să aştepte anul viitor pentru un nou examen de acest gen pentru a spera la note mai mari.
Gelu Ionescu