Noi și Brâncuși

1528

Bărbați și femei intrați în legendă sunt și în Gorj
Unul este Brâncuși, titanul, ce la 11 ani n-a mai avut nevoie de protecția părintească, care, plecat pe jos la Paris, nu a acceptat protecția nimănui și-a cioplit drum din legendele Gorjului, preamărind, așa cum s-a spus, idei esențiale: masa rotundă a țăranilor cu guri multe în jur (simțul unității familiei, a poporului), poarta casei în care oamenii se sărută în pragul plecărilor, de multe ori plecări fără întoarcere, în lupta cu dușmanii, ori a sosirilor îndelung așteptate, întoarceri victorioase și coloana șirului nesfârșit al eroilor înălțându-se etern spre un ideal. Brâncuși, legenda nepereche a Gorjului, practic Hobița și titanul Brâncuși au născut în sufletele sensibile întrebări și acestea au primit, prin strădania urmașilor, răspunsuri fiindcă ideile maestrului sunt perene, ideile lui Brâncuși enumerate mai sus, sunt concluzive pentru tot ce înseamnă român și România. A făcut mult pentru noi.

Ce am făcut noi în amintirea acestuia?
La 21 februarie 1979, când se împlineau 103 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Târgu-Jiu, a fost dezvelit un bust, amplasat în Str. Traian (în fața Casei de Cultură a Sindicatelor), lucrare semnată de Ion Irimescu, ”artist al poporului” cum se spunea (va intra în legendă această titulatură sau va rămâne ,,de tristă amintire, că se spune și așa?). Lucrarea îl reprezintă pe „părintele sculpturii moderne”, artistul care n-a dăltuit „păsări măiestre”, ci zborul lor înalt, într-un moment de meditație.
Vasile Blendea – a realizat două mari modele (Brâncuși și Eminescu): reconstituie prin fotografie întregul itinerar parcurs ca pribeag de Titanul de la Hobița până la Paris, apoi în America, Canada etc, unde sunt răspândite și azi capodoperele brâncușiene care ilustrează monografia Brâncuși a lui Ion Pogorilovschi. Acesta realizează și un documentar foto consacrat lui Mihai Eminescu, urmărindu-i drumurile prin lume, de la Ipotești și Cernăuți, unde a învățat primele clase la celebra Hauptschule, cu iubitul său dascăl Aron Pumnul, până la Universitatea din Viena și Berlin, de unde se întoarce după 1874 la Iași și București.
Pe urmele lui Brâncuşi au pornit şi Vasile Blendea şi Ion Pogorilovschi, dar şi Profesorul dr. Ion Mocioi, şi iată-ne şi pe noi azi, 13.03.2021, pe urmele sale, comemorându-l la Mânăstirea Lainici.
Victoria STOLOJANU, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here