Noi sancţiuni pentru angajatorii din judeţ

207

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în ultima săptămână 25 de controale, din care 21 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Din fericire, nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare, însă s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca în zilele de repaus săptămânal.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat un număr de 34 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 16 neconformităţi pentru care au fost aplicate doar avertismente.
În această perioadă au fost efectuate controale privind modul de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000 de către angajatori, respectiv măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme. Au fost verificaţi 25 de angajatori cu un număr de 181 de salariaţi; au fost depistate zece neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Controalele efectuate au urmărit, în principal, modul de realizare a măsurilor dispuse în controalele anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here