Mai multe magazine alimentare, proprietarul unei exploataţii de suine, precum şi un fast-food s-au ales cu sancţiuni săptămâna trecută, aplicate în urma unor controale efectuate de inspectorii sanitari-veterinari gorjeni.
În cursul săptămânii trecute, echipele de inspectori din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din localităţile: Aninoasa, Bărbătești, Bâlteni, Borăscu, Berlești, Bumbești-Jiu, Bustuchin, Câlnic, Crasna, Dănești, Drăguțești, Godinești, Hurezani, Lelești, Licurici, Logrești, Mătăsari, Motru, Mușetești, Novaci, Padeș, Peștișani, Polovragi, Roșia de Amaradia, Runcu, Săulești, Slivilești, Stănești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turburea, Țânțăreni, Văgiulești, Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. „În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale la unităţi din Polovragi, Târgu Jiu, Țânțăreni şi Vladimir: o amendă de 1.500 de lei posesorului unui mijloc de transport verificat în punctul temporar de control în trafic de la Polovragi, întrucât transporta produse alimentare (carne de porc) fără a deține autorizație sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor; o sancţiune în cuantum de 1.200 de lei proprietarului unei exploatații non-profesionale de suine, pentru care nu deține formulare de mișcare și întrucât acestea nu sunt înregistrate în Baza Națională de Date; o altă amendă tot de 1.200 de lei la un magazin alimentar, întrucât persoana care deservește punctul de lucru nu deține echipament complet de protecție sanitară – la momentul controlului a manipulat produsele alimentare (brânză telemea) fără a utiliza mijloace de protecție (mănuși) la operațiunea de împachetare și servire a consumatorului final; a efectuat depozitarea înghețatei într-o ladă frigorifică neigienizată; amplasarea ustensilelor de curățenie în spațiul de comercializare; nu există facilități pentru spălarea, igienizarea și uscarea mâinilor personalului; o sancţiune în valoare de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru că persoana ce deservește punctul de lucru a depozitat necorespunzător produsele alimentare (pulpe de pui congelate dezambalate în contact direct cu înghețata, în aceeași ladă frigorifică); o sancţiune de 1.200 de lei la un fast-food, pentru că legumele neigienizate (prezentau urme de pământ) au fost depozitate temporar în apropierea sandvișurilor în aparatura frigorifică”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar