Noi repere pentru Energia

221

Energia Târgu-Jiu este revelația baschetului masculin românesc. După calificarea uluitoare în Final Four-ul FIBA EuroChallenge, trupa gorjeană s-a autodepășit și în Liga Națională de Baschet Masculin. După victoria cu BC Mureș, 81-78, Energia și-a asigurat un loc în Top 4 al sezonului regulat, cea mai bună clasare din istorie.

Energia rescrie cu litere de aur istoria clubului. Indiferent ce se întâmplă în restul sezonului, echipa din Gorj a stabilit deja noi recorduri pe plan intern.
Energia Târgu-Jiu nu a terminat niciodată sezonul regulat mai sus de locul 7, dar acest lucru s-a schimbat după meciurile din week-end. Cu un bilanț de 14 jocuri câștigate și 8 pierdute, oltenii nu pot încheia mai jos de locul 5.
Victoria din propriul fief, cu BC Mureș, scor 81-78, îi dă, însă, dreptul să viseze chiar și la un loc pe podium. Energia are nevoie de două victorii, cu Gaz Metan Mediaș și restanța cu SCM U Craiova, ambele în deplasare, și o înfrângere pentru clujeni pentru a urca pe locul al treilea.
O clasare pe locul 3 sau 4 i-ar permite Energiei avantajul terenului propriu în play-off-ul campionatului. “Avem două meciuri dificile în deplasare, pe terenuri grele, la Mediaș și la Craiova, în acea restanță, și dacă este o posibilitate de a ajunge pe locul trei, vrem să profităm de ea. Trebuie însă să câștigăm cele două jocuri. Toate echipele sunt puternice la momentul actual, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia. Noi ne concentrăm foarte mult pentru a ne păstra avantajul terenului propriu, astfel că nu va conta cu cine vom juca în play-off, atâta timp cât ne vom păstra avantajul terenului propriu” a declarat cel mai bun marcator al Energiei în ultimul meci, Giordan Watson.
Ultima etapă a sezonului regulat al LNBM se va desfășura sâmbătă, cu începere de la ora 17.15. Energia va juca la Gaz Metan Mediaș, o echipă ieșită din cursa calificării în play-off. Meciul prezintă miză doar pentru gorjeni care vizează o clasare în prima jumătate a clasamentului.
Sezonul regulat ar trebui să se încheie pe 28 martie, dar acest lucru nu va fi posibil, deoarece mai este de disputat o restanță.

Își aleg adversarul
Energia vrea să evite BC Mureș în play-off, iar asta nu e dificil deloc. Gorjenii joacă restanța cu SCM U Craiova după încheierea sezonului regulat și își pot face socotelile pentru partea a doua a campionatului. “În opinia mea, aș prefera să nu jucăm cu Mureșul. Trebuie să fiu sincer și să mărturisesc că îmi doresc să jucăm cu altcineva. Asta nu înseamnă că ne temem de ei, în acest moment suntem mai buni decât multe echipe din ligă, cred că suntem în primele trei echipe în acest moment, însă am motivele mele să prefer pe altcineva. Dacă vom câștiga meciul cu Mediaș, vom vedea ce vom face la Craiova. Pentru mine locul 3 sau locul 4 acum este același lucru, însă dacă va fi să aleg cred că este foarte important să ne alegem adversarul pentru a ajunge în semifinală, este important ca echipa să meargă în semifinale și acolo să luptăm pentru locul 3 sau locul 4”, a declarat antrenorul Antonis Constantinides.

Derby-ul Olteniei, programat pe 1 aprilie
Meci restant din etapa a 14-a, SCM U Craiova – Energia Târgu Jiu se va disputa după încheierea sezonului regulat, lucru care contravine regulamentului Federației Române de Baschet. Derby-ul Olteniei va avea loc pe 1 aprilie, în Sala Polivalentă din Craiova, programare confirmată și de site-ul Federației Române de Baschet.
Federația nu a găsit dată liberă în calendarul competițional, în condițiile în care ambele echipe au fost angrenate în competiții internaționale FIBA EuroChallenge, respectiv Liga Balcanică.
Astfel, meciul se va desfășura după ultima etapă, programată la data de 28 martie anul curent. Partida nu mai prezintă interes pentru echipa din Craiova, care a ieșit matematic din cursa pentru calificare în play-off-ul LNBM. În schimb, pentru gruparea din Târgu-Jiu acest meci poate prezenta miză, fie pentru acontarea locului 3, fie pentru obținerea locului 4 la încheierea sezonului regulat.

Votați pentru ASG
Mâine este ultima zi în care fanii baschetului își pot vota favoriții pentru meciul stelelor din baschetul românesc All Star Game. Partida dintre Nord și Sud va avea loc în Sala Polivalentă Dinamo, din București, pe 5 aprilie. Energia va face parte din selecționata Sudului. Votul publicului reprezintă 30% din ponderea votului final.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here